Kort nieuws Economie

Fitch verlaagt kredietbeoordeling van Griekenland naar junk-status

Amsterdam, 15 jan. Kredietbeoordelaar Fitch heeft gisteren de beoordeling van Griekenland verlaagd naar BB-plus van BBB-minus, waarmee het Zuid-Europese land de ‘junk-status’ krijgt en het nog duurder wordt om geld op te halen in de kapitaalmarkt. Hoewel Fitch stelt dat de economische en fiscale prestaties van Griekenland de verwachtingen hebben overtroffen, „maakt de zware publieke schuldenlast de solvabiliteit zeer kwetsbaar, waarbij de controle over zijn schuldenlast nog steeds zeer fragiel is en de toegang tot financiering onzeker blijft”, aldus Fitch. (Dow Jones/Novum)

CSM gaat joint venture aan in Tunesië

Amsterdam, 15 jan. De Nederlandse leverancier van bakkerijproducten CSM sluit met de Tunesische onderneming Gias een joint venture. Hiermee krijgt het concern een leidende positie in Noord-Afrika, aldus CSM. Via de joint venture krijgt CSM toegang tot verschillende Afrikaanse landen. De vorming van de joint venture heeft geen wezenlijk effect op de financiën van CSM. (Novum/Dow Jones)

DPA koopt Nederlandse Interim Groep

Amsterdam, 15 jan. DPA Group neemt detacheerder Nederlandse Interim Groep over voor 10,4 miljoen euro in contanten en 12 miljoen aandelen. Dit maakte het bedrijf gisteren bekend. Om de overname te financieren kiest DPA voor een emissie van 11,84 miljoen aandelen. De uitgiftekoers is 1,50 euro per aandeel DPA en de claimemissie wordt gegarandeerd door een aantal grootaandeelhouders. DPA wil Eric Winter en Olav Berten, beiden directeur en grootaandeelhouder van de Nederlandse Interim Groep, voordragen tot voorzitter respectievelijk lid van de raad van bestuur van DPA. Daarmee wordt Winter de nieuwe topman van DPA. (Novum/Dow Jones)

J.P. Morgan Chase boekt hogere winst

New York, 15 jan. J.P.Morgan Chase heeft in het vierde kwartaal van 2010 de winst met 47 procent zien stijgen dankzij een verbetering van winst bij de investeringsbank. Deze divisie profiteerde van het topgenomen aantal fusies en overnames. Dit maakte de Amerikaanse bank gisteren bekend. Daar stond echter tegenover dat de resultaten van de belangrijke handelsactiviteiten tegenvielen. J.P.Morgan boekte een winst van 4,8 miljard dollar (3,6 miljard euro) vergeleken met 3,3 miljard dollar in 2009. De omzet steeg met 13 procent tot 26,1 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op een omzet van ruim 24 miljard dollar. J.P.Morgan is de eerste grote Amerikaanse bank die met de resultaten over 2010 naar buiten komt. De bank zei dat het erop lijkt dat de kapitaalmarkten stabieler worden. (Novum)

AH sober na overlijden Albert Heijn

Amsterdam, 15 jan. Supermarktketen Albert Heijn versobert de communicatie met de klant tijdelijk, uit respect voor de donderdagavond overleden voormalig topman Albert Heijn. Heijn was de kleinzoon van de oprichter van de winkelketen uit Zaandam. „We hebben de commercials met de hamsterweken van de televisie gehaald en draaien tijdelijk geen muziek in onze winkels. Ook zijn de AH-vlaggen op deze locaties gestreken en vervangen door een Nederlandse vlag die halfstok hangt”, zei een woordvoerder. Op de website van Albert Heijn is de hamsterwekencampagne vervangen door een herdenkingssite voor de op 83-jarige leeftijd overleden Heijn. De aanpassing blijft van kracht tot na de begrafenis van Heijn. (Dow Jones/Novum)