Kort nieuws Buitenland

Jordanië: protesten in vijf steden

Amman, 15 jan. Meer dan 5.000 Jordaniërs hebben gisteren geprotesteerd tegen de stijgende voedsel- en brandstofprijzen. Studenten, linkse sympathisanten en activisten hielden betogingen in vijf steden, de hoofdstad Amman, Irbid, Karak, Salt en Maan. Ze riepen op tot het aftreden van premier Samir Rifai, een vertrouweling van Jordaanse koning Abdullah II. De protesten zouden zonder geweld zijn verlopen. Koning Abdullah verlaagde eerder deze week de prijzen van sommige voedselproducten, vermoedelijk in een reactie op het uitbreken van gewelddadige sociaal-economische protesten in Tunesië en Algerije. De Jordaanse Moslimbroederschap, de grootste fundamentalistische oppositiepartij, heeft de maatregelen van de regering eerder bekritiseerd maar deed niet mee aan de protesten. (AP)

Pelgrims in India vertrapt na festival

Thiruvananthapuram, 15 jan. In de zuidelijke Indiase staat Kerala zijn gisteren zeker honderd hindoeïstische pelgrims omgekomen toen er paniek uitbrak na een religieus festival. De slachtoffers werden verdrukt of onder de voet gelopen. Tientallen andere pelgrims zijn gewond geraakt, volgens de autoriteiten. De paniek brak vermoedelijk uit na een ongeluk op de weg waar de hindoes na het festival liepen. Een bus vol pelgrims reed daarbij frontaal in op een tegemoetkomende jeep met andere pelgrims. Het festival, dat jaarlijks wordt gehouden, trekt miljoenen bezoekers. Jaarlijks komen er in India bij soortgelijke incidenten mensen om. (AP, Reuters)

Griekse politie arresteert radicalen

Athene, 15 jan. De Griekse politie heeft gisteren en eergisteren vijf vermoedelijke radicale anarchisten gearresteerd op verdenking van het plegen van een aanslag met een brandbom in Thessaloniki, vorig jaar. Onder hen bevindt zich een Duitse vrouw van 27. bij huiszoekingen werden wapens, munitie en harde schijven in beslag genomen. Een zesde man die gearresteerd was werd later vrijgelaten. Hij zou per abuis opgepakt zijn. Radicale anarchistische en extreemlinkse groepen hebben Griekenland de afgelopen opgeschrikt met diverse aanslagen. De groepen worden verantwoordelijk gehouden voor een reeks bompakketjes die recentelijk verstuurd werden naar westerse ambassades in het Athene. (AP)