Kort nieuws Binnenland

Alcoholtrein in brand op Kijfhoek, A16 afgesloten

Door een onzer redacteuren

Zwijndrecht, 15 jan. Op het rangeerterrein Kijfhoek tussen Barendrecht en Zwijndrecht is vannacht een goederenwagon met vermoedelijk alcohol (ethanol) in brand gevlogen. In verband met mogelijk gevaarlijke stoffen werd grip 3 afgekondigd, het op een na ernstigste alarm. Dit betekent dat het regionale operationele team wordt geformeerd en dat betrokken burgemeesters worden geïnformeerd. Inwoners van Zwijndrecht die binnen 5 kilometer van de brandhaard woonden, kregen een sms-alert. Het treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht werd stilgelegd en rijksweg A16 werd tussen knooppunt Ridderkerk en de Drechttunnel afgesloten. Radio Rijnmond deed dienst als rampenzender. Bij het ter perse gaan van deze krant, om middernacht, woedde de brand nog.

Hoogleraar Utrecht terug, geen staking

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 15 jan. Hoogleraar Casper Erkelens is terug als hoofd van het departement Natuur- en Sterrenkunde van de bètafaculteit van de Universiteit Utrecht. Daardoor is een staking op de faculteit van de baan. Erkelens werd eind december door de interim-decaan uit zijn functie gezet nadat hij niet akkoord ging met bezuinigingen op het departement. De wetenschappers in het departement eisten, onder leiding van Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft, een significante vermindering van de bezuinigingen, maar vooral herbenoeming van Erkelens. Na een week van „intensief” overleg liet de – nieuwe – decaan Gerrit van Meer gistermiddag weten dat Erkelens terug is. De bezuinigingen gaan door.

Nederland verlengt missie in Bosnië

Den Haag, 15 jan. Nederland verlengt de militaire bijdrage aan de EU-missie in Bosnië-Herzegovina. Het aantal militairen wordt teruggebracht van 85 tot maximaal 75. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. De militairen zullen er tot uiterlijk 19 november zitten. Dan verloopt het mandaat van de VN voor deze missie. De militairen houden toezicht op het staakt-het-vuren en de ontwapening van de voormalige Bosnische strijdkrachten. (Novum)

Voorlopig geen Somaliërs uitgezet

Rotterdam, 15 jan. Nederland zet afgewezen asielzoekers uit Zuid- en Centraal-Somalië voorlopig niet uit naar hun land. Dat heeft minister Leers (Immigratie en Asiel, CDA) laten weten na een tussenuitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het Hof besloot vorige week dat Nederland twee Somaliërs uit Marca en Kismaayo niet mag uitzetten, omdat de situatie er op dit moment te onveilig is. Voor de hoofdstad Mogadishu geldt al sinds november dat afgewezen asielzoekers er niet naartoe mogen worden uitgezet. De Nederlandse regering wacht nu de definitieve uitspraak van het Hof over de vraag of terugkeer naar delen van Somalië kan. (Novum)

Werkstraf voor filmen buren

Assen, 15 jan. Een 43-jarige Assenaar heeft van de rechtbank in Assen gisteren een werkstraf van zestig uur gekregen voor het gluren in de slaapkamer van zijn buren. Hij had een camera geplaatst in hun slaapkamer. De man moet bovendien ruim 500 euro schadevergoeding betalen. (Novum)