Onderzoek naar oorzaak brand Zwijndrecht

Een fout bij het rangeren is mogelijk de oorzaak van de brand op rangeerterrein Kijfhoek tussen Barendrecht en Zwijndrecht. Tijdens een persconferentie over de brand maakte de brandweer van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid bekend, dat een spoorketelwagon die in brand stond mechanische schade vertoont. Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt daarom een onderzoek in naar de brand. Ook het OM doet onderzoekt de oorzaak en bekijkt of er verwijtbare fouten zijn gemaakt.

Prorail moet komst bedrijfsbrandweer niet meer tegenwerken
De burgemeester van Zwijndrecht Antion Scholten heeft ProRail opgeroepen mee te werken aan de komst van een bedrijfsbrandweer op het rangeerterrein, meldt RTV Rijnmond. In 2009 had hij het rangeerterrein al verplicht om een bedrijfsbrandweer op te zetten. De bedoeling was dat deze per 1 januari 2012 ingevoerd zou worden. Maar Prorail vecht dit aan en wil over de kwestie een gang naar de rechter maken, omdat dit te duur zou zijn. Scholten hoopt dat Prorail na de brand wel wil meewerken:””Ik ga ervan uit dat Prorail gezien wat er vannacht is gebeurd dat bezwaar intrekt. We hebben het gewoon nodig.”

Omwonenden krijgen vanmiddag een brief van de gemeente Zwijndrecht met daarin informatie over het incident en de afhandeling.

Brand ontregelde verkeer rond Rotterdam en Dordrecht
De brand op het rangeerterrein brak gisteravond rond 21.45 uit in een ketelwagon gevuld met 65 ton ethanol en een wagon met staal. Vanochtend om 10.00 werd het sein brand meester gegeven. Ongeveer veertig omwonenden werden geëvacueerd wegens vermeend explosiegevaar. De A16 van Rotterdam naar Breda was lange tijd afgesloten. Ook het treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht lag urenlang stil.

http://www.youtube.com/watch?v=6WA177dsMGI

    • Hans Klis