Kat in de zak

'Unieke' foto van de herontdekte Borneogoudkat. Maar er bestaan tientallen recente foto's van het dier. Foto AFP RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Forest Department Sarawak, ITTO and Sarawak Forestry Corporation" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This handout picture taken on May 2010 and provided by the Forest Department Sarawak, ITTO and Sarawak Forestry Corporation shows one of the world's rarest wild cats spotted in Malaysian Borneo. The Bornean Bay Cat, a long-tailed reddish or grey feline the size of a large domesticated cat, was sighted in the northern highlands of Malaysia's Sarawak state, the forest department said. AFP PHOTO / Forest Department Sarawak, ITTO and Sarawak Forestry Corporation / HO
'Unieke' foto van de herontdekte Borneogoudkat. Maar er bestaan tientallen recente foto's van het dier. Foto AFP RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Forest Department Sarawak, ITTO and Sarawak Forestry Corporation" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This handout picture taken on May 2010 and provided by the Forest Department Sarawak, ITTO and Sarawak Forestry Corporation shows one of the world's rarest wild cats spotted in Malaysian Borneo. The Bornean Bay Cat, a long-tailed reddish or grey feline the size of a large domesticated cat, was sighted in the northern highlands of Malaysia's Sarawak state, the forest department said. AFP PHOTO / Forest Department Sarawak, ITTO and Sarawak Forestry Corporation / HO

We houden van nét niet uitgestorven dieren. Haast verdwenen, plots opgedoken in ver gebergte of duister bos.

Donderdag had persbureau AFP de Borneogoudkat (Pardofelis badia) herontdekt. Een obscure roodbruine kattensoort van Borneo die ‘in 2003 voor het laatst werd gezien’ en waarvan daarvoor werd ‘gedacht dat hij was uitgestorven’. En nu was hij opeens op de foto gezet tijdens een onderzoek. Het nieuws verscheen overal.

Het klopt alleen “zeker niet”, vertelt de Duitse bioloog Andreas Wilting, die onderzoek deed naar de Borneogoudkat. “Eén onderzoeksgroep maakte in de afgelopen vier jaar al dertig foto’s van deze soort.” Hijzelf zette de rode kat ook op de foto, twee jaar geleden. Toegegeven: dat is wel eens anders geweest. De Borneogoudkat is zo moeilijk te vinden dat er tussen 1928 en 1992 geen enkele waarneming was. Maar toen dook een levend beest op – en de afgelopen vijf jaar dus nog meer. Mysterieus blijft het dier wel. Wilting: “We hebben geen flauw idee hoeveel er nog leven.”

    • Hester van Santen