Kat in de zak

We houden van nét niet uitgestorven dieren. Haast verdwenen, plots opgedoken in ver gebergte of duister bos.

Donderdag had persbureau AFP de Borneogoudkat (Pardofelis badia) herontdekt. Een obscure roodbruine kattensoort van Borneo die ‘in 2003 voor het laatst werd gezien’ en waarvan daarvoor werd ‘gedacht dat hij was uitgestorven’. En nu was hij opeens op de foto gezet tijdens een onderzoek. Het nieuws verscheen overal.

Het klopt alleen “zeker niet”, vertelt de Duitse bioloog Andreas Wilting, die onderzoek deed naar de Borneogoudkat. “Eén onderzoeksgroep maakte in de afgelopen vier jaar al dertig foto’s van deze soort.” Hijzelf zette de rode kat ook op de foto, twee jaar geleden. Toegegeven: dat is wel eens anders geweest. De Borneogoudkat is zo moeilijk te vinden dat er tussen 1928 en 1992 geen enkele waarneming was. Maar toen dook een levend beest op – en de afgelopen vijf jaar dus nog meer. Mysterieus blijft het dier wel. Wilting: “We hebben geen flauw idee hoeveel er nog leven.”