Indeling sterrenbeelden op z’n kop

Flash art of the Zodiac symbols line the walls of Atomic Tattoos Friday, Jan. 14, 2011, in Milwaukee. A Minneapolis astronomy professor said Friday that he's stunned by the attention he's getting for suggesting the signs of the zodiac are all wrong. (AP Photo/Darren Hauck)
Flash art of the Zodiac symbols line the walls of Atomic Tattoos Friday, Jan. 14, 2011, in Milwaukee. A Minneapolis astronomy professor said Friday that he's stunned by the attention he's getting for suggesting the signs of the zodiac are all wrong. (AP Photo/Darren Hauck) Horoscoopfans kunnen een nieuwe tatoeage uitzoeken. Foto AP / Darren Hauck

Wie zijn persoonlijkheid ontleent aan een sterrenbeeld, kan wel eens in een flinke identiteitscrisis terechtkomen. Er klopt namelijk niets meer van de indeling van de sterrenbeelden in de dierenriem.

Dat beweert althans een astronoom van de Minneapolis Community and Technical College, Parke Kunkle. Volgens hem staat de aarde op het moment op een andere plek ten opzichte van de zon, dan toen de indeling van de twaalf sterrenbeelden werd bedacht drieduizend jaar geleden.

De sterrenbeelden blijken daarmee totaal anders ingedeeld dan tot nu toe in de horoscopen werd beweerd. Een overtuigde steenbok is eigenlijk een boogschutter en een stier is een ram. Dat wordt maandag zoeken in de horoscopen voor de believers. Nog ingewikkelder voor de astrologie is het toevoegen van een nieuw sterrenbeeld: slangendrager. Iedereen die geboren is tussen 29 november en 17 december blijkt er zo een.

Astronoom Parke Kunkle. Foto AP / Craig LassigAstronoom Parke Kunkle. Foto AP / Craig Lassig

‘Het is allemaal onzin’
Horoscoopfans hoeven niet direct hun sterrenbeeldtatoeage van de rug te laten branden. Volgens Astrology.com is het, ironisch genoeg, allemaal onzin. De site schrijft dat wetenschappers totaal niet begrijpen waarom astrologie werkt, ‘which it undoubtedly does‘. Het komt er op neer dat 2000 jaar geleden het midden van boogschutter eigenlijk helemaal aan het begin van het sterrenbeeld zat, waardoor de verschuiving in al die jaren niets uitmaakt.

Toch kwam Nasa al in 2005 met een nieuwe indeling, die vrijwel overeenkomt met die van Kunkle. Ook het nieuwe sterrenbeeld slangendrager hoort er volgens Nasa helemaal bij. De ruimtevaartorganisatie schrijft (voor kinderen) dat slangendragers geboren worden tussen 30 november en 17 december.

De sterrenbeelden zoals ze er nu bijstaan:

  Boogschutter: 18 december - 18 januari
  Steenbok: 19 januari - 15 februari
  Waterman: 16 februari - 11 maart
  Vissen: 12 maart - 18 april
  Ram: 19 april - 18 mei
  Stier: 14 mei - 19 juni
  Tweeling: 20 juni - 20 juli
  Kreeft: 21 juli - 9 augustus
  Leeuw: 10 augustus - 15 september
  Maagd: 16 september - 30 oktober
  Weegschaal: 31 oktober - 22 november
  Schorpioen: 23 november - 29 november
  Slangendrager: 30 november - 17 december