Ik kom die zogenaamd besmette spruiten wel eten

Ook NRC Handelsblad wijdt zich nu aan de verteerbaarheid van de nieuwe spruitjes (NRC Handelsblad, 13 januari). Spruitjes van grond veraf van het rookpluimgebied en spruitjes onder de rookpluim van Moerdijk, met depositie van allerlei chemicaliën. Een vergelijkend warenonderzoek is nu zelfs mogelijk.

Het is te verwachten, dat er in de plant onder rookpluim amper iets van bestanddelen uit de rookpluim zal zitten. Die bestanddelen zullen hoofdzakelijk aan de oppervlakte van de spruitjes zitten. Veel zal er afgespoeld zijn, want het heeft inmiddels fors geregend. Als voorbereiding voor consumptie van de ‘besmette’ spruitjes adviseer ik de volgende aanpak. Spruitjes wassen, eerste laagje van de blaadjes verwijderen en nog een keer wassen met schoon water. Waarschijnlijk sloeg u de eerste bewassing van de spruitjes altijd al over.

Bij deze bied ik mij als proefkonijn aan. Een week lang elke dag een warme maaltijd met ‘besmette’ spruitjes, gewassen volgens de hierboven beschreven methode. Elke portie verantwoord onderzocht op bestanddelen uit de rookpluim. Een indruk van de lichamelijke verwerking van deze spruitjes kan verkregen worden door dagelijks monsters van mijn lichamelijk materiaal (bloed en urine) te laten onderzoeken. Ik verwacht niks schokkends. Dagelijks de uitlaatgassen van auto’s in de file, paar keer per jaar barbecue, dagelijkse rokertjes en jaarlijkse vuurwerkdampen opsnuiven kunnen het menselijk lichaam wel eens met veel meer ‘chemische stoffen’ belasten.

Bob Dekkers

Arts en scheikundige, Rhoon