Hu Jintao

Illustratie Anje Jager

Wie is de man van de week?

Hu Jintao.

Wie?

Hu Jintao, de president van China.

O ja. Waarom?

Hu krijgt woensdag bij zijn staatsbezoek aan de VS een staatsdiner op het Witte Huis.

Dat is een hele vooruitgang.

Zeker. Vorig keer, met George Bush, was het niet meer dan een werklunch. Mag ook wel, want volgens zakenblad Forbes heeft Hu Obama van de eerste plaats verdrongen op de lijst van machtigste mensen ter wereld.

En waarom, als ik vragen mag?

Hu is de baas van de meeste mensen (1,3 miljard). Hu heeft het grootste leger. Hu heeft bijna de grootste economische macht én hij houdt met een lening van 1,5 triljoen dollar de Amerikanen behoorlijk in de houdgreep. En verder heeft Hu geen last van onafhankelijke rechters, parlementen, ongecensureerde media en meer democratische onzin.

Dat mag allemaal zo zijn, maar wie is Hu?

Je bedoelt: heeft hij een maîtresse van 27 zoals Poetin, of van die leuke dochters als Obama? Geen idee. Hu heeft, ook bij zijn mars naar het hoogste ambt in Peking, altijd enorm zijn best gedaan zo saai mogelijk te zijn.

Is er een mevrouw Hu Jintao?

Ja, Liu Yongqing. Ze heeft naar Chinees gebruik haar meisjesnaam gehouden. Ze is van 1940, hij van 1942. Ze hebben elkaar leren kennen aan de Qinhua Universiteit. Wat goed geheim wordt gehouden is dat Liu onder een andere naam acht jaar in Amerika heeft gestudeerd. Ze wou er zelfs blijven, maar kreeg geen werkvergunning.

Het presidentspaar heeft een zoon Hu Haifeng, een zakenman. En een dochter, Hu Haiqing. Haar voornaamste kwaliteit is dat ze in 2003, op haar drieëndertigste, trouwde in Hawaii. Haar echtgenoot heet Mao Daolin (geen familie) en is miljonair geworden in de internetindustrie.

Is er dan via Wikileaks nog iets pikants opgedoken over Hu?

Alleen dat hij ‘inflexibel’ is over de Tibetaanse onafhankelijkheidsstrijd. Dat is geen verrassing. Hu was eind jaren tachtig partijsecretaris in Tibet en toen was hij ook al niet mild voor opstandelingen. Uiteindelijk moest hij er weg.

Te inflexibel?

Te ziek. Tibet ligt gedeeltelijk in het Himalaya-gebergte en Hu heeft hoogteziekte. Hij moest terug naar Peking. Voor de allerhoogste post.