Het is fijn om panda te zijn

(FILES) This file photo taken on March 21, 2006 shows two pandas having their breakfasts at the China Conservation and Research Center for the Giant Panda in Wolong Nature Reserve in China's southwestern Sichuan province. China's State Seismological Bureau said on May 12, 2008 that the epicenter of a massive 7.8 magnitude earthquake was in Wenchuan County, a mountainous region home to the Wolong Nature Reserve, China's leading research and breeding base for endangered giant pandas. The quake, which has killed at least 100 people, was felt in cities across a swathe of southeast Asia including the Thai capital Bangkok, more than 1,800 kilometres (1,200 miles) from the epicentre in Sichuan province. AFP PHOTO / FILES / LIU Jin
(FILES) This file photo taken on March 21, 2006 shows two pandas having their breakfasts at the China Conservation and Research Center for the Giant Panda in Wolong Nature Reserve in China's southwestern Sichuan province. China's State Seismological Bureau said on May 12, 2008 that the epicenter of a massive 7.8 magnitude earthquake was in Wenchuan County, a mountainous region home to the Wolong Nature Reserve, China's leading research and breeding base for endangered giant pandas. The quake, which has killed at least 100 people, was felt in cities across a swathe of southeast Asia including the Thai capital Bangkok, more than 1,800 kilometres (1,200 miles) from the epicentre in Sichuan province. AFP PHOTO / FILES / LIU Jin AFP

Reuzenpanda’s houden van bamboe. Dat is bekend. Ze houden ook van oude bossen. En dat is nieuw. Chinese en Amerikaanse onderzoekers ontdekten het toen ze oude tellingen bekeken. Tussen 1999 en 2003 heeft de Chinese regering namelijk alle panda’s in een heel groot gebied laten tellen. De onderzoekers telden de lijsten na, maar nu per bos. In de oudste bossen wonen de meeste panda’s, zagen ze. Dat komt waarschijnlijk doordat panda’s daar niet alleen bamboe vinden, maar ook plekjes om te schuilen, slapen en spelen. MvdH