Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Hernandez (PVV): “Ik las Bijbelboek na Bijbelboek uit”

PVV’ers laten zich niet vaak interviewen, maar Kamerlid Marcial Hernandez, bekend van ‘de kopstoot’, maakt vandaag een uitzondering. In het christelijke Nederlands Dagblad doet hij een boekje open over onder meer zijn verleden als militair en zijn gereformeerde geloof. Ook stelt hij dat alleen de PVV echt op de barricaden staat voor christenen in Nederland en het buitenland.

Hernandez vertelt in het interview dat de ontmoeting met zijn vrouw, die ook in het leger werkte, leidde tot zijn bekering tot het christendom:

“Mijn vrouw was vrijgemaakt-gereformeerd, terwijl ik helemaal niet gelovig ben opgegroeid. Dan stap je een wereld binnen, die je in eerste instantie helemaal niet begrijpt. Deels omdat je er niet in opgegroeid bent, maar ook omdat het mens- en wereldbeeld anders is. In het begin leverde dat verhitte discussies op, maar om er voor mijn vriendin meer van te weten, besloot ik toch zo’n Alphacursus te doen.”

Hoewel de PVV’er in het begin sceptisch was en Genesis in eerste instantie “maar niets vond”, werd hij gegrepen door het geloof toen hij samen met een vriendin in de Bijbel ging lezen:

“Op een zondag begonnen we bij Mattheus, dat voor een niet-gelovige niet zo zwaar is. Ik snapte het wel, maar het zei me nog niet veel. Maar toen ze weg was, ben ik toch stiekem verder gaan lezen en ik weet nog goed dat ik - het was oktober 2007 - niet meer kon ophouden. Ik las boek na boek uit. Mijn vrouw belde me op uit Afghanistan en ik zei: “je gelooft het niet, maar ik zit al in Handelingen”. ‘Wat??”, reageerde ze, ‘Heb je het hele Oude Testament al uit?” Dat was natuurlijk niet zo, maar ik heb vervolgens wel het Oude Testament in één teug uitgelezen.”

Volgens Hernandez heeft zijn christelijke geloof geen invloed op zijn politieke handelen:

“Voorop staat dat de PVV natuurlijk geen christelijke partij is. Ik probeer de politiek ook los te koppelen van mijn geloof en ga echt niet over elk PVV-standpunt een christelijk sausje gooien. Het is al heel wat dat de PVV als enige partij actief opkomt voor het joods-christelijke en humanistische gedachtegoed.”

Op dat laatste komt hij verderop in het interview terug. Hij stelt dat de christelijke partijen CDA en ChristenUnie niet opkomen voor hun geloofsgenoten in binnen- en buitenland:

“Deze partijen sluiten liever een monsterverbond met de islam om zieltjes en stemmen te winnen. Dat het CDA met moslims in zijn geledingen zich nog christendemocratisch noemt, begrijp ik al helemaal niet. Dan zouden ze die ‘C’ weg moeten laten. Bij de aanslagen in Egypte springen wij er bovenop. CDA, ChristenUnie en SGP doen dat ook wel, maar het is allemaal zo halfslachtig. Altijd weer wordt het met de mantel der liefde bedekt en wordt gezegd dat de aanslagen door een enkeling gepleegd zijn, die geradicaliseerd is. Maar toevallig is die enkeling wel vaak een moslim.”

Het lezen van het hele (lange) interview is de moeite waard. Hernandez spreekt nog over zijn bewondering voor Wilders en de oppositie van zijn partij tegen een nieuwe Afghanistanmissie. Voor het lezen van het artikel is gratis registratie op de ND-site verplicht.