GroenLinks geeft nieuw signaal tegen huidige vorm missie Afghanistan

FILES - picture taken on May 25, 2010 shows soldiers of the German armed forces walking on a road near Kunduz. The German cabinet decided on January 12, 2011 to extend the deployment of German Bundeswehr soldiers by a year. AFP PHOTO DDP/AXEL SCHMIDT GERMANY OUT Duitse militairen patrouilleren in Kunduz. Foto AFP / DDP / Axel Schmidt

De Partijraad van GroenLinks voelt niets voor een nieuwe missie in Afghanistan. Dat maakt het voor de Kamerfractie van de partij lastiger in te stemmen met het plan. Dit meldt de NOS vandaag.

Voor een meerderheid in de Tweede Kamer is instemming van GroenLinks nodig. Fractieleider Jolande Sap noemde het ‘een belangrijk signaal’ van de Partijraad. Ze zegt wel eerst meer details van het kabinet te willen, voor een definitief besluit genomen kan worden.

Volgens NRC-redacteur Mark Kranenburg is nu het kabinet aan zet.

“Al hoeft de fractie niet te doen wat de partijraad zegt, ze geven nu nog sterker hetzelfde signaal als wat de fractie ook al gaf: op deze manier doet GroenLinks niet mee. Ze willen zeker weten hoe de missie wordt gefinancierd, en dat het een zuivere trainingsmissie wordt en geen vechtmissie. Het kabinet zal nu echt met iets moeten komen dat GroenLinks gerust stemt, is de boodschap.”

Het kabinet wil 545 man naar Kunduz sturen voor een trainingsmissie. De groep van 545 man bestaat uit 225 trainers, 125 militairen in de rol van beschermend personeel, 120 man aan F16-grondpersoneel en zeventig man aan stafpersoneel moet de missie gaan volbrengen.

Het is een gecombineerde missie van de Europese Unie en de NAVO. De Nederlandse trainers en hun beschermers worden gedeeltelijk bij de Duitsers in het noordelijk gelegen Kunduz ondergebracht. Ook worden mensen geposteerd in de hoofdstad Kabul en later komt Bamyan daar nog bij als standplaats. Ze gaan aan de slag op zowel politiescholen als in het veld.