Google de code en zie vriezers vol hoofden

Het lijkt een telefoonnummer of een andere saaie code, maar als je het nummer intikt op Google afbeeldingen, komt er iets specifieks tevoorschijn: foto’s van mensen met hun hoofd in de vriezer. Niet twee, drie of vier, maar honderden. Het was een idee van de Amerikaanse kunstenaar David Horvitz, die op 6 april 2009 een foto van zichzelf met zijn hoofd in de vriezer op flickr plaatste. Hij schreef erbij: „Maak een foto van je hoofd in een vriezer. Zet deze foto op internet, bijvoorbeeld op flickr. Tag de file met 241543903. Het idee is dat als je naar deze cryptische tag zoekt, alle foto’s van hoofden in vriezers zullen verschijnen. Ik heb er net een gemaakt.”

De vraag is natuurlijk: waarom? Een vraag die waarschijnlijk alleen met een dooddoener te beantwoorden is. Toen eens aan de bergbeklimmer George Mallory werd gevraagd waarom hij de Mount Everest wilde beklimmen, antwoordde hij: ‘because it’s there’, een antwoord dat beroemder is geworden dan de spreker. In abstracto laat de respons op Horvitz’ opdracht de macht van internet zien; iets waar veel kunstenaars zich op het moment mee bezighouden. Waarschijnlijk deden aan 24154903 vooral mensen mee om te zien of ze zelf mede een ‘meme’ konden maken, iets dat vooral goed is in zichzelf te laten reproduceren, door Richard Dawkins bedacht als culturele variant op een gen. En ja, dat blijkt echt te kunnen, al gebeurt het vooral met loze zaken als 24154903. Het nummer heeft nu ook een twitteraccount en facebookpagina.

De ideeën van David Horvitz blijken iets poëtischer dan het creëren van een maf meme alleen. Horvitz zette een jaar lang elke dag een opdracht op zijn blog op de site tumblr, die nu verzameld zijn in het boek Everything That Can Happen in a Day, dat eind vorig jaar verscheen. Zoals: ‘zet je wekker een minuut eerder dan gewoonlijk’ en ‘laat een boeket bloemen achter in een taxi voor de volgende klant’. In de conceptuele kunst is het al lang gebruikelijk om zulke opdrachten te geven. Dankzij internet is nu de respons te zien.

Bianca Stigter

    • Bianca Stigter