Gloedvolle soul en edgy elektronica

Eurosonic Noorderslag is uitgegroeid tot een enorm populair festival voor Europees talent én muziek van eigen bodem. Overdag is het een knooppunt van bands, media en promotors.

Baskische peperrock met een dancegevoel van het Brits/Spaanse gezelschao de Crystal Fighters. Foto Andreas Terlaak Nederland, Groningen, Eurosonic, Platform Theater 13-01-2011. Crystal Fighters is een van de hoogtepunten op Eurosonic 2011. De band, bestaande uit 2 Britten, een Amerikaan en 2 Spaanse, maakt snelle indie-dance muziek met Baskische elementen. Foto: Andreas Terlaak
Baskische peperrock met een dancegevoel van het Brits/Spaanse gezelschao de Crystal Fighters. Foto Andreas Terlaak Nederland, Groningen, Eurosonic, Platform Theater 13-01-2011. Crystal Fighters is een van de hoogtepunten op Eurosonic 2011. De band, bestaande uit 2 Britten, een Amerikaan en 2 Spaanse, maakt snelle indie-dance muziek met Baskische elementen. Foto: Andreas Terlaak

Zijn naam lag op ieders lippen. Dus vormde zich al vroeg een eindeloze rij buiten bij poppodium Simplon om binnen de Britse zanger en producer James Blake aan het werk te zien. Precies zoals zich de afgelopen weken op internet een digitale rij had gevormd voor Blake’s muziek. Het ging om de hypnotiserende Feist-cover Limit to Your Love, maar ook zijn nog te verschijnen album was gelekt. Toen immers ook de radio (3FM) de zanger tegen de borst drukte, was de hype compleet.

In het tot aan de nok gevulde souterrainzaaltje was het lage podium nauwelijks te zien. Hier had duidelijk geswitcht moeten worden naar een grotere zaal. Dat Blake een boomlange twintiger is, gaf even hoop. Maar hij nestelde zich onzichtbaar achter zijn keyboards tussen de effectpedalen, met ernaast een drummer en een gitarist/beatsmanipulator.

Dan zijn muziek: dubsoul. Minimale dubstep grooves opgesierd met repeterende pianoklanken en een bijna onaardse zangstem, die met steeds een paar intrigerende frases de stilte doorbrak. „My brother and my sister don’t speak to me, but I don’t blame them.” Blake vervormde zijn stem ter plekke met vocoder of een octaver, een apparaatje dat de stem een octaaf omhoog tilt. Zijn timing, opzingend tegen diepe bassen die langzaam wegebden was goed. Haperende techniek bracht hem even uit zijn spel, maar het bleef fascineren.

Eurosonic Noorderslag bestaat een kwart eeuw. Van eendaags muziekduel tussen Nederland en België is het festival uitgegroeid tot drie avonden Europees talent in zaaltjes in de hele Groningse binnenstad (Eurosonic), en de dag waarop de meest urgente Nederlandse muziek zich presenteert (Noorderslag). Een compleet evenement dat met de jaren groeit en een onwaarschijnlijk grote aantrekkingskracht uitoefent op muziekliefhebbers. In november was het festival binnen een recordtijd van een kwartier door al zijn kaarten heen.

Sinds woensdag bewegen grote troepen Eurosonic-fans zich door de stad, op weg naar zweterige zaaltjes als het Platformtheater of Huize Maas, of het pluche van de Schouwburg en het Grand Theatre. Van edgy elektronica naar heftige krautpunk, van alternatieve rock naar verstilde troubadourklanken. Muziek van eigen bodem stond voor het eerst ook echt centraal in dit Europese programma, met aandacht voor kwaliteitsmuziek van Blaudzun, Go Back to the Zoo, De Staat, DeWolff en Relax. Alles natuurlijk bedoeld om de Nederpop nu eens echt de grens over te brengen.

Druk was het ook bij het optreden van de Crystal Fighters, een gemêleerd Brits/Spaans gezelschap dat Baskische peperrock maakt met een dancegevoel, met folk uit oud Baskenland als basis. De energie was vanaf het eerste moment hoog en zinderend, met woeste drums, een aanstellerig theatrale zanger en een jagende gitarist met ontbloot bovenlijf.

Ook de knipoog van de Vlaamse groep Broken Glass Heroes van Tim VanHamel en Pascal Deweze naar de jaren zestig maakte indruk. Met hun driestemmige Beach Boy-achtige zang zeilden ze van de vlaktes van Johnny Cash naar meer psychedelische muziek. Van een hele andere orde waren de ijle zangkunsten van de IJslandse Ólöf Arnalds. Alleen met haar gitaar gaf ze een wat breekbaar optreden weg op een groot theatertoneel. Nee dan de negenmansshow van Fransman Ben L’Oncle Soul, een gloedvolle showrevue die veel oude soul in herinnering bracht.

Eurosonic, de ‘nieuwjaarsreceptie van de popmuziek’, is overdag het knooppunt van bands, media en promotors in de Oosterpoort. EDe Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) kondigde aan naar de rechter te stappen over de btw-verhoging, mits alle leden toestemmen.

Het jubileumcadeautje van het festival was het gratis Eurosonic Air op de Grote Mark. Het openluchtspektakel met optredens van vocalisten als Alain Clark, Waylon en Caro Emerald trok zo’n tienduizend mensen.

Vanavond wordt op Noorderslag de jaarlijkse Popprijs uitgereikt. Als kanshebbers worden Caro Emerald, die woensdag ook de EBBA-award kreeg, en De Jeugd van Tegenwoordig genoemd. Radio 3FM-dj Eric Corton won gisteren de Pop Media prijs.

    • Amanda Kuyper