Frankrijk houdt rekeningen Ben Ali in de gaten

De Franse regering roept op tot vrije verkiezingen in Tunesië. Ook neemt het land stappen om bij verdachte transacties Tunesische bankrekeningen te blokkeren, meldt persbureau Reuters.

Zij baseren zich op een verklaring van president Nicolas Sarkozy. “Frankrijk is bereid om de Tunesische regering te helpen bij het garanderen van een eerlijk verloop van het democratische proces”, schrijft hij. Volgens regeringswoordvoerder Francois Baroin heeft overheidsinstelling Tracfin - die witwaspraktijken in de gaten houdt - aan alle Franse banken en andere financiële instellingen gevraagd om de rekeningen van Ben Ali, zijn familie en vertrouwelingen scherp in de gaten te houden. Tracfin kan deze rekeningen blokkeren.

Ben Ali en zijn familie zijn niet welkom in Frankrijk liet Baroin weten. Ook zei hij dat familieleden van de voormalige Tunesische president die nog in Frankrijk zijn, niet mogen blijven.

De Tunesische president had meer dan 23 jaar de macht in de voormalige Franse kolonie, maar vluchtte vrijdag na weken van demonstraties tegen zijn regime naar Saoedi-Arabië. Vanmiddag werd Fouad Mebazzaa (wiki) ingezworen als de nieuwe interim-president. Hij is de leider van het lagerhuis in het Tunesische parlement en heeft zestig dagen de tijd om verkiezingen te organiseren. Mebazzaa volgt premier Mohammed Ghannouchi (wiki) op, die vrijdagavond aangesteld werd als interim-president.