Filmvraag

Arbeiders van koekjesfabriek eindigen als ingrediënt. Scene uit de film Soylent Green (1973)
Arbeiders van koekjesfabriek eindigen als ingrediënt. Scene uit de film Soylent Green (1973)

Ik zoek een film waarin mensen in een fabriek werken en na hun dood worden verwerkt tot koekjes. Een recyclingproces. Tijdens de sterffase mogen ze een verzoek indienen om hun favoriete omgeving te kiezen. Vaak is dat een niet meer bestaand natuurfragment omdat de wereld waarin ze leven nauwelijks nog planten bevat. Vaag herinner ik mij dat de wereld bijna was uitgestorven. Welke film?

Ton Luppenga

Aan het begin van de jaren zeventig waarschuwde de Club van Rome in een somber rapport dat de aarde niet onuitputtelijk was. Het daarbij niet alleen om minerale brandstoffen, maar ook om de voedselvoorraad.

Tegen die achtergrond kwam in 1973 de sciencefictionfilm Soylent Green uit, van Hollywoodveteraan Richard Fleischer. Het scenario was gebaseerd op Harry Harrisons roman Make Room! Make Room! uit 1966.

In 2020 zijn groenten, fruit en vers voedsel een zeldzaamheid geworden. De bevolking voedt zich vooral met kleine, vierkante wafeltjes van de firma Soylent. De groene variant is het duurst en het lekkerst.

Rechercheur Charlton Heston en zijn huisgenoot Edward G. Robinson ontdekken dat de belangrijkste grondstof van Soylent Green mensenvlees is, en wel het vlees van de arbeiders in de koekjesfabriek.

Hans Beerekamp

Stuur uw vraag over film of tv naar hb@nrc.nl. Een selectie wordt beantwoord in deze rubriek. Houd rekening met een wachttijd.

    • Hans Beerekamp