Een op de drie Japanse jongens wil niet vrijen

Een dringende oproep tot minder bellen en meer vrijen. Zo kan een onderzoek van de Japanse overheid naar het seksuele gedrag van haar burgers worden opgevat.

Volgens het onderzoek, dat deze week werd gepubliceerd, heeft ruim eenderde van de Japanse jongens in de leeftijd van 16 tot 19 geen of weinig zin om te vrijen. Sommigen vinden seks zelfs ronduit vies. In de leeftijdsgroep van 20 tot 24 jaar heeft iets meer dan twintig procent geen behoefte om te vrijen. De percentages zijn voor beide groepen bijna verdubbeld sinds 2008. Ook veel meisjes hebben weinig zin in seks, hoewel de percentages minder hoog zijn dan bij jongens.

De onderzoekers van het ministerie van Gezondheid wijten de resultaten mede aan de opkomst van de zogeheten Soshokukei-man, (herbivoorman), die moeite heeft met het communiceren met vrouwen en daarom niet probeert om een relatie aan te knopen. „In feite is er een gebrek aan communicatie tussen mannen en vrouwen”, zegt een van de onderzoekers in The Japan Times deze week. Het intensieve gebruik van mobiele telefoons zou daar een rol bij spelen. De jongeren zouden persoonlijk communiceren niet goed meer kunnen.

De onderzoekers roepen op tot meer seks. „Kinderen moeten leren [...] dat seks ook heel leuk kan zijn en een activiteit is waar je voldoening uit haalt.”