Directeur Theater-school stapt op

De directeur van de Theaterschool Amsterdam, Leontien Wiering, legt per 1 april haar functie neer. Ze trad pas in augustus vorig jaar aan.

„Leontien is zelf tot de conclusie gekomen dat ze de veranderingen die nodig zijn niet tot een goed einde kan brengen”, zegt Bridget Kievits, lid van het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), waar de Theaterschool onder valt.

De Theaterschool moet volgens Kievits veranderen om beter aan te sluiten bij de eisen van deze tijd. Een interne commissie met externe voorzitter heeft daarover vorig jaar een rapport opgesteld. Op basis van dat rapport, waarvan de conclusies nog intern zijn, had Wiering de veranderingen moeten doorvoeren.

„Wij vinden het heel jammer dat ze vertrekt”, zegt Kievits. „Maar we respecteren het dat ze nu al aangeeft niet de juiste persoon te zijn om de veranderingen te gaan leiden. Misschien hadden we eerst een interim-directeur moeten aantrekken.”

Wiering (1968) volgde in augustus vorig jaar André Veltkamp op, die met pensioen ging. Ze was tweeënhalf jaar adjunct-directeur Dans van de Theaterschool. Daarvoor was ze directeur van de Nederlandse Dansdagen. Op de Amsterdamse Theaterschool zitten zo’n 580 studenten en er werken 210 docenten en medewerkers.

Het vertrek van Wiering is de tweede keer dat een pas aangetreden AHK-directeur opstapt. In oktober 2010 legde conservatoriumdirecteur Andries Mulder zijn functie in overleg met het College na acht maanden neer.

Leontien Wiering blijft de Theaterschool leiden tot 1 april. Op die datum treedt een nieuwe voorzitter aan van het College van Bestuur van de AHK: Jet de Ranitz, nu zakelijk directeur van het Nederlands Danstheater. Daarvoor leidde zij de economiefaculteit van de Universiteit Tilburg.

    • Birgit Donker