Bidden en eten

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek.

1527 NRC binnenkijken babeth van oord boeddhist
1527 NRC binnenkijken babeth van oord boeddhist

Wie Babeth VanLoo (1948). Programma directeur en eindredacteur televisie bij de Boeddhistische Omroep Stichting. Ze heeft die functie al sinds het begin van die omroep in 2000. Ze is opgegroeid in het Drielandenpunt in Limburg en studeerde onder andere aan de filmacademie in New York.

Waarom Op woensdag 19 januari vieren de Mahayana boeddhisten nieuwjaar. Dan is het de eerste dag van de volle maan in de maand januari. VanLoo zal de dag vieren met een gezamenlijke maaltijd, gebeden en het opzeggen van mantra’s. „Ook voor boeddha en de leraar wordt een bordje gemaakt met noten, granen, fruit, kaas en een klein beetje vlees. Dat eten de vogels op.”

Waar In de woonkamer van VanLoo in Amsterdam staan drie boeddhabeelden. Links vooraan staat de vrouwelijke boeddha Tara die wijsheid, compassie en mededogen belichaamt. Daarnaast een Birmese boeddha en rechts een grote boeddha uit Thailand. Het beeld van Tara is in een klooster in Nepal door monniken gevuld met kruiden en gebeden. Die staan geschreven op rolletjes die met het op tafel liggende gebedenboek kunnen worden gelezen.

Linksachter aan de muur hangt een foto van de Dalai Lama (Tenzin Gyatso, 1935). VanLoo heeft een aantal films over hem gemaakt en hem zo’n vijftien keer ontmoet. „Ik heb ook lessen bij hem gevolgd. Het belangrijkste dat hij mij leerde, is het belang van relativeren en humor. Hij heeft een ontwapenende lach.”

Het kunstwerk rechts aan de muur heeft ze zelf gemaakt. Het heet ‘De eeuwige vlam van Beuys’ en is genoemd naar een van haar docenten, de Duitse kunstenaar Joseph Beuys.

    • Thijs Wolzak