Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Ben Ali vlucht naar Saoedi-Arabië

De gevluchte president van Tunesië, Ben Ali, heeft onderdak gevonden in Saoedi-Arabië. Dat meldt Reuters. Ben Ali zou met zijn vrouw zijn toevlucht hebben gezocht in Jeddah, aan de Rode Zee.

Gisteren ontvluchte Zine al-Abidine Ben Ali het land. Familieleden van de president zijn gearresteerd, waaronder zijn schoonzoon, Sakher Materie, één van de meest prominenten zakenmannen van het land.

Premier Mohammed Ghannouchi is aangesteld als interim-president. Ben Ali ontsloeg gisteren zijn hele kabinet en beloofde binnen zes maanden verkiezingen te houden, maar in Tunis kwam opnieuw een mensenmenigte op de been.

Volgens Midden-Oosten redacteur van NRC Handelsblad Carolien Roelants kan men spreken van ‘een soort staatsgreep’.

“In mijn lange ervaring is het goed mogelijk dat vanuit de elite het idee ontstaat dat Ben Ali afgezet moet worden. Omdat de demonstraties ook de macht van hen bedreigt. Ze willen hun hachie redden. Dan neemt het leger de macht over en stelt een of andere generaal aan. Die schrijft dan weer verkiezingen uit, waarna het land langzaam maar zeker weer terugkeert naar de oude situatie.”

Ben Ali was bijna vijfentwintig jaar leider van Tunesië. Hij leidde het land met harde hard.