Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Assange: NOS kreeg ambtsberichten vanwege missie Afghanistan

WikiLeaks heeft de NOS expres toegang gegeven tot alle ambtsberichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag waarover klokkenluiderssite WikiLeaks beschikt. Dat onthult voorman Julian Assange in een interview met NOS-correspondent Arjen van der Horst.

“Binnenkort wordt er gestemd in het parlement en als er materiaal is dat relevant is, moet het voor die tijd naar buiten komen”, legt Assange uit. “Als we dit later naar buiten zouden hebben gebracht, zou dat een grote miskleun zijn geweest. We moeten prioriteiten stellen bij wie we helpen. Dus in het geval van Brazilië voordat de regering afscheid nam en in Nederland voordat er gestemd wordt.”

Hij vindt dat Nederland een geïnformeerde keuze moet kunnen maken over deelname aan een nieuwe missie in Afghanistan, maar ontkent dat hij die wil frustreren. “Wij willen dat de pers niet beknot wordt, dat de geschiedenisboeken kloppen. Daar geloven we in, dat is onze filosofie.”

Bekijk hieronder het hele interview van ruim 21 minuten over WikiLeaks, Amerika en Bradley Manning:

Gisteren publiceerden NRC Handelsblad (berichten) en RTL (berichten) voor het eerst uit de Wikileaks-documenten die afkomstig zijn van de Amerikaanse ambassade in Den Haag.
Zij verkregen de stukken via de Noorse krant Aftenposten, die vorige maand bekendmaakte alle 250 duizend Wikileaks-berichten in handen te hebben.