Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Arabische activisten hoopvol na succesvolle revolte Tunesië

Nu het de Tunesiërs is gelukt hun autoritaire president Ben Ali het land uit te jagen, hopen politieke activisten uit andere Arabische landen dat de vlam ook naar hun landen overslaat. Nadat gisteren al gedemonstreerd werd in Jordanië, roepen Arabische bloggers op tot nieuwe revoluties.

Zo twitterde een bekende Marokkaanse blogger, die onder de naam Ibn Kafka schrijft, gisteren:

Blogger Robert Mackey van The New York Times gaf gisteravond een overzicht van reacties uit de Arabische blogosfeer op het waarschijnlijke slagen van de revolte in Tunesië. Een andere Marokkaanse journalist, die vanuit Caïro werkt voor het blog Arabist, spreekt van een historische mijlpaal:

“Ben Ali has fallen. An Arab dictator of 24 years has turned out to be removable — not by a relative, former ally or military chief, but by a popular insurrection. This is historic first for the entire region.”

Dima Khatib, journaliste van Al-Jazeera, deelt die conclusie. Zij twitterde gisteravond: “Take a breath people. We are living history. Tunisians have given us the best gift ever. I am happy to be living today.”

AP meldt vanochtend dat tientallen Egyptenaren het vertrek van Ben Ali gisteravond vierden bij de Tunesische ambassade in Caïro. Zij zouden hebben geroepen: “Ben Ali, vertel Mubarak dat er voor hem ook een vliegtuig klaar staat!”. Een Egyptische mensenrechtenactivist zei tegen AP:

“What’s significant about Tunisia is that literally days ago the regime seemed unshakable, and then eventually democracy prevailed without a single Western state lifting a finger. I feel like we are a giant step closer to our own liberation.”