Après-Kerstslee

None

Met kluit, zonder kluit, een blauwspar, een Nordman, of de klassieke groene kerstboom – naar schatting worden in Nederland jaarlijks ruim twaalf miljoen kerstbomen verkocht. En ook weggegooid. Want als de ballen en lampjes weer naar zolder of kelder verhuizen, hopen de afgedankte bomen zich langs de stoeprand op. Als het grof vuil het bomenkerkhof heeft geruimd, herinnert een tapijt van naalden nog wekenlang aan het kerstfeest.

Kan dat niet anders, vroeg Tom Hatfield, student aan de Royal College of Art in Londen, zich af. Hij bedacht een tweede leven voor de kerstboom. Met behulp van een ouderwetse houtbewerkingstechniek waarbij het hout ‘groen’ bewerkt wordt, dus zonder het eerst te drogen, veranderde hij kerstbomen in sleeën. „Mensen zijn niet meer zo vindingrijk als ze eens waren”, schrijft Hatfield op zijn website. „Deze slee kan enthousiasme losmaken en het zelfvertrouwen geven dat nodig is om tot creatieve daden te komen.”

    • Arjen Ribbens