appelsap is even gezond als cola

Cover van het boek Ons voedsel in getallen van Frans de Jong

Frans de Jong ons voedsel in getallen. fontaine uitgevers. 160 pag. 17,95 euro

XWat heb je aan een boek als de inhoud ervan ook al grotendeels gratis op internet staat?

Het overzicht.

In dit boek staan tabellen met voedingsmiddelen en hun calorieën, suiker-, vet en eiwitgehalte en hun vitaminen en mineralen. De tabellen staan ook op www.voedingswaardetabel.nl, want de auteur van het boek is de man achter die website.

In het boek zie je onmiddellijk de overeenkomst tussen appelsap en cola. Evenveel calorieën. Afgezien van het smaakverschil zijn beide simpele suikerdrankjes (21 gram suiker per limonadeglas) met dezelfde voedingswaarde. Appelsap heeft nog wat kalium en spoortjes van wat B-vitaminen. Het mag geen naam hebben. In appelsap zit geen vitamine C.

Wie die gelijkheid van appelsap en cola op de website wil zien, moet twee verschillende webpagina’s openklikken en die informatie onder elkaar zetten. Lastig klusje. Bladeren in een geordend boek en kijken op papieren pagina’s heeft nog steeds voordelen.

Vreemd is wel dat de voedingsmiddelen allemaal een cijfer voor ‘gezondheid’ krijgen. Appelsap een 7,0. Cola scoort 4,3. Dat verschil is buitenproportioneel, voor wie daarnaast de harde meetgegevens over suiker en andere voedingsstoffen in cola en appelsap ziet staan.

Het gezondheidscijfer is dan ook ‘zacht’. Het komt uit een enquête onder 1.200 mensen. Het laat vooral zien welke vreemde ideeën mensen over voedsel hebben. In een rij met harde meetwaarden misstaat het verder. Het laat ook zien dat de gezondheid van een afzonderlijk voedingsmiddel (zout scoort met 4,2 maar iets onder cola) niet te meten is. Een oordeel lukt alleen als je dag- of weekmenu’s bekijkt.

Het is verder een aangenaam bladerboek, met in de tekst veel nuttige ‘weetjes’ over voeding. Wie de tabellen wil gebruiken om eens op te tellen wat hij dagelijks eet, en voor een ‘gezondheidsoordeel’, die kan weer beter naar de computer uitwijken. Op www.voedingscentrum.nl is de eetmeter gratis toegankelijk en geeft een oordeel over de gezondheid van een dag eten.