Amerikanen spenderen meer

De Amerikaanse consument is somberder over de economische situatie, maar geeft wel meer geld uit.

Dit blijkt uit diverse economische indicatoren die gisteren in de Verenigde Staten werden gepubliceerd.

Het vertrouwen van de Amerikaanse consument daalde, volgens de index van de onderzoekers van de Universiteit van Michigan, in januari naar 72,7. In december stond deze index nog op 74,5 en analisten hadden verwacht dat het vertrouwen in de eerste maand van 2011 zou uitkomen op 76.

Opvallend is dat de pessimistischere consument wel meer geld uitgaf in december. De detailhandelverkopen stegen met 0,6 procent vergeleken met november, aldus het ministerie van Handel. Het was de zesde maand op rij dat de uitgaven stegen. Consumenten gaven vooral meer uit aan auto’s en meubels. De uitgaven stegen wel iets minder dan verwacht. Analisten hadden, volgens een rondgang van het Amerikaanse persbureau Dow Jones, berekend dat de toename op 0,9 procent zou uitkomen.

De Amerikanen kochten meer ondanks stijgende prijzen. De inflatie nam toe met 0,5 procent in december. Bijna 80 procent van deze stijging kwam door de flink duurdere benzine. Over 2010 kwam de inflatie uit op 1,5 procent vergeleken met 2,7 procent in 2009. De inflatie in de VS is daarmee nog altijd laag. Economen verwachten dat de geldontwaarding zal toenemen, onder meer door de honderden miljarden dollars die de Amerikaanse centrale bank momenteel in de economie pompt via het opkopen van staatsobligaties. Ook zullen de prijsstijgingen van grondstoffen doorwerken in de producten die de consument koopt. Volgens het onderzoek van de Universiteit van Michigan verwacht de Amerikaanse consument dat de inflatie het komende jaar zal stijgen tot 3,3 procent.