Acupunctuur 2

Wetenschapsbijlage 08-01-11

Gislin Dagnelie verdedigt het onderzoek over acupunctuur als behandeling voor een lui oog door ongelijke brilsterkte. Ik blijf erbij dat de referenten hebben zitten slapen. Als kinderen met ongelijke brilsterkte en daardoor een lui oog de juiste bril dragen, verbetert – volgens diverse studies – de gezichtsscherpte met 2 à 3 regels op de letterkaart, dus zo ongeveer wat in deze studie bereikt werd met Nieuwe-bril-plus-afplakken (1,83) en Nieuwe-bril-plus-acupunctuur (2,27). De kinderen moesten vóór het onderzoek een ‘optimale’ bril gedragen hebben, maar kregen vervolgens bij het begin van het onderzoek een nieuwe bril aangemeten.Hadden ze hun oude bril wel gedragen? Dit waren kinderen van gemiddeld 9,4 jaar oud, die gemiddeld 2,5 dioptrieën verschil hadden in sterkte tussen de twee ogen, en waarbij het luie oog gemiddeld 36 procent gezichtsscherpte had in vergelijking met het goede oog. Bij zo’n groot verschil zijn maar weinig kinderen bereid om steeds de bril te dragen, want ze doen alles met het goede oog. Mijn inschatting is dat de verbetering van de gezichtsscherpte veroorzaakt werd door het constant dragen van de nieuwe, juiste bril.

Huib Simonsz

Erasmus MC

    • Erasmus Mc
    • Huib Simonsz