Welk boek redt levens?

Kunnen dikke boeken kogels opvangen en zo je leven redden? Dat onderzocht Electric Literature

De Amerikaan Tom Shillue, verbonden aan het ‘korte verhalen collectief’ Electric Literature, testte het kogelwerend vermogen van zes dikke romans uit 2010. Deze werden op een stoel gezet en beschoten. De mannen bij Electric Literature zochten naar een antwoord op de vraag: mocht je opeens bedreigd worden met een pistool, heeft grijpen naar literatuur dan zin? Nauwelijks, blijkt uit de video. Voor het vuurpeloton gaan de meeste boeken aan flarden. Een net gaatje aan de voorkant, een schokkend-rafelige papieren wond aan de achterkant. Voor digitale lezers is er evenmin hoop, een Kindle wordt doorzeefd. Het meest bestand blijkt Witz van Joshua Cohen, maar ook dat overleeft nauwelijks. (NRC)

Bekijk de video via electricliterature.com