Warschau noemt rapport Smolensk onvolledig

Polen neemt geen genoegen met het woensdag in Moskou gepubliceerde eindrapport over de vliegramp met president Lech Kaczynski. Premier Donald Tusk noemt het „incompleet”. Hij overweegt zelfs internationale arbitrage als correcties uitblijven. „Polen streeft geen compromis na, maar maximale waarheidsvinding.”

Het rapport over het ongeluk, dat op 10 april vorig jaar in het Russische Smolensk aan 96 Polen het leven kostte, komt juist nu er sprake leek van toenadering tussen beide landen. In Moskou is geërgerd gereageerd op de Poolse kritiek. Die is „onethisch”, aldus Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken.

Tusk benadrukte gisteren dat de Poolse hoofdverantwoordelijkheid voor het ongeluk niet ter discussie staat – de Poolse piloten sloegen waarschuwingen over dikke mist in de wind. Maar hij vindt het ongepast dat in het eindrapport nauwelijks wordt gesproken over de luchtverkeersleiding in Smolensk, ondanks Poolse vragen hierover.

Polen sluit niet uit dat verkeerde informatie uit de verkeerstoren heeft bijgedragen aan de ramp. De door Russen geleide internationale onderzoekscommissie MAK erkende woensdag dat het vliegveld in Smolensk niet ideaal is uitgerust, maar vond dat verder niet relevant.

MAK ligt onder vuur in Polen, omdat het naast het rapport ook de geluidsopnames heeft vrijgegeven van de gesprekken uit de cockpit, inclusief de laatste, dramatische seconden van de vlucht. Bovendien onthulde de commissie dat een van de Poolse generaals aan boord van het toestel alcohol in zijn bloed had – een relatief kleine hoeveelheid.

Door de wijze waarop het document is gepubliceerd – de Poolse regering was niet op de hoogte – groeit de kritiek op premier Tusk, die de Russen te veel de vrije hand zou hebben gegeven in het onderzoek. Oppositieleider Jaroslaw Kaczynski, tweelingbroer van bij het ongeluk omgekomen president, noemt het rapport „een grap”. Poolse commentatoren begrijpen niet waarom Moskou het Tusk zo lastig maakt. De premier maakt zich al sinds zijn aantreden in 2007 hard voor betere relaties met Rusland. Tusk wil dat blijven doen, maar alleen „op basis van waarheid”, zo zei hij gisteren.