Vraagtekens bij de zaligverklaring van Johannes Paulus II

Eindelijk heeft het Vaticaan wat positief  nieuws te vertellen: op 1 mei wordt Johannes Paulus II zalig verklaard. De geliefde Poolse paus stierf op 2 april 2005. Al op zijn begrafenis riepen mensen: Santo subito - maak hem meteen een heilige.

Maar dat gaat zomaar niet. Normaal mag de langdurige procedure hiervoor pas vijf jaar na iemands dood beginnen. Maar voor  Johannes Paulus II is een uitzondering gemaakt door zijn Duitse opvolger. De eerste stappen in de procedure werden al enkele maanden na zijn dood gezet. Begin deze week, zo blijkt uit een verklaring van het Vaticaan (nu nog alleen in het Italiaans) is officieel vastgesteld dat er een wonder is gebeurd - een van de voorwaarden voor een zaligverklaring. Vandaag heeft de paus zijn zegen eraan gegeven.

Dat is voor John Allen, een van de best ingevoerde correspondenten bij het Vaticaan, aanleiding om het hele proces nog eens uit de doeken te doen. Hij voorspelt dat Johannes Paulus ook snel heilig zal worden verklaard, de overtreffende trap van zalig. Maar hij wijst ook op drie belangrijke vraagtekens:

  1. Is dit een vorm van kerkpolitiek? Bij deze conservatieve paus gaat alles in recordtijd. Dat is een groot contrast met het vergelijkbare proces rondom de progressievere paus Johannes XXIII, de drijvende kracht achter het Tweede Vaticaanse Concilie.
  2. Is het niet een vorm van populisme, om zo´n populaire paus zo snel zalig te verklaren?
  3. Johannes Paulus heeft geen actie ondernomen tegen seksueel misbruik door geestelijken. Is het wel passend om zo iemand zalig te verklaren op een moment dat in veel landen  misbruikschandalen aan het licht komen?
    • Marc Leijendekker