VN doelwit van aanhang Gbagbo

Inwoners van Abidjan dansen op een uitgebrand voertuig van de VN-vredesmissie in Ivoorkust. Hun leider Laurent Gbagbo weigert toe te geven aan internationale druk om op te stappen. Foto Reuters Ivorian students stand on a burnt U.N. vehicle during a protest in Abidjan January 13, 2011. Students set ablaze one U.N. vehicle to support their leader Laurent Gbagbo who has refused to step down, witnesses said. REUTERS/Luc Gnago (IVORY COAST - Tags: POLITICS ELECTIONS CIVIL UNREST) REUTERS

Zes voertuigen van de VN-vredesmissie in Ivoorkust zijn gisteren aangevallen door aanhangers en veiligheidskrachten van Laurent Gbagbo, de leider van Ivoorkust die weigert de macht over te dragen aan de internationaal erkende verkiezingswinnaar Alassane Ouattara. Eén voertuig werd in brand gezet bij de onlusten, die zich voordeden in wijken van de zakenhoofdstad Abidjan met veel aanhangers van Gbagbo. Bij een aanval op een ambulance van de VN raakten een arts en een chauffeur gewond.

VN-chef Ban Ki-moon heeft het geweld tegen de vredesmissie fel veroordeeld. Ban sprak van schending van het internationale recht.

De spanningen in Ivoorkust, met name in Abidjan, lopen weer op nadat zij de afgelopen twee weken wat leken te zijn afgenomen. Ivoorkust verkeert in een diepe politieke crisis sinds Laurent Gbagbo weigert plaats te maken voor Alassane Ouattara. De internationale gemeenschap heeft Ouattara aangewezen als winnaar van de presidentsverkiezingen in Ivoorkust eind november.

Diplomaten van de VN spreken van een steeds explosievere situatie in Abidjan. Gbagbo’s veiligheidsdiensten zetten minder militairen in en sturen vaker boze burgers de straat op om VN-konvooien aan te vallen. Dat maakt het moeilijker voor de blauwhelmen zich gewapenderhand te verweren. De VN-missie in Ivoorkust telt ongeveer tienduizend manschappen van wie bijna duizend het hotel in Abidjan bewaken waar Ouattara een veilig heenkomen heeft gezocht. Gbagbo heeft de VN-missie opgedragen Ivoorkust te verlaten. De VN weigeren weg te gaan.

De VN spraken gisteren tevens hun grote zorg uit over berichten dat in Ivoorkust een derde massagraf is ontdekt. Veiligheidskrachten van Gbagbo verhinderen onderzoek naar het vermeende graf in centraal Ivoorkust, verklaarde het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten. Volgens de VN zijn door het politieke geweld in Ivoorkust meer dan tweehonderd mensen om het leven gekomen, vooral aanhangers van Ouattara. Het Gbagbo-kamp noemt de beschuldigingen laster. (Reuters, AP)