Uitgelicht

The shape of things, relatiekomedie met Rachel Weisz. RTL8, 20.30u.
The shape of things, relatiekomedie met Rachel Weisz. RTL8, 20.30u.

Film

Pirates of the Caribbean: At World’s End (Gore Verbinski, 2007, VS). Ook in het derde deel van de Pirates-cyclus overheerst het spektakel, met grote zeegevechten, monsterlijke transformaties en plotseling opdoemende watervallen. Johnny Depp speelt een piraat die poseert als rockster. Ook met Keira Knightley en een gastrol van Keith Richards. SBS6, 20.30-23.25u.

The shape of things (Neil LaBute, 2003, VS/Frankrijk/Engeland). Subtiele verfilming van een niet subtiel scenario, beide van LaBute. Het verhaalt speelt zich af op een campus, waar een jongen (Paul Rudd) zich door zijn vriendin (Rachel Weisz) een vlotter uiterlijk laat aanpraten (zijn kleren, gewicht, bril, vriendschappen en tenslotte zelfs zijn gezicht), waarna ook zijn innerlijk verandert. Met Rachel Weisz en Paul Rudd. RTL8, 20.30-22.20u.

Temmink: The ultimate fight (Boris Paval Conen, 1998, Nederland). Onbevredigend scenario en overdaad aan bloedspatten, krakende botten en gorgelende kelen kenmerken low-budget-filmproject. Jack Wouterse is de held van futuristisch verhaal over geluidsdichte glazen kooi waar ‘gladiatoren’ op leven en dood vechten, onder toeziend oog van de camera’s van een sportkanaal. Ned.3, 22.00-23.35u.

Starship troopers (Paul Verhoeven, 1997, VS). Zesde Amerikaanse film van Verhoeven is een spectaculair, sardonisch spel met de paradoxen van Amerikaans militair heldendom. Fascistische beeldtaal doorspekt karikaturale science fiction over de strijd van gedrilde schoolvrienden, in dienst van het leger van de Wereldfederatie, tegen reusachtige, moordlustige insecten van een andere planeet. BBC1, 0.30-2.25u.

Actualiteiten

Gesprek met de minister-president. Mark Rutte over de actuele ontwikkelingen in de politiek. Ned.1, 18.30-18.40u.

De wereld draait door. Te gast is de complete cast van Downistie, een wekelijkse soap met uitsluitend acteurs met het syndroom van Down. Muziek van Krach, tafelheer is Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.25u.

Uitgesproken VARA. Vooruitblik op de Zembla-aflevering Asbest vrijgekomen, die morgen is te zien op Nederland 2. De kans dat er in scholen asbest is verwerkt, is groot. Veel scholen dateren uit de naoorlogse periode, waarin asbest veelvuldig werd gebruikt. Waar het asbest precies zit, is goeddeels onbekend. Presentatie: Jan Tromp. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Interview met de invloedrijke econoom Willem Buiter, verslag uit Brisbane over de overstromingen in Australië en een reportage over de Amerikaanse analyse van kinderpornobeelden om de oorsprong te achterhalen. Ned.2, 22.00-22.48u.

Pauw & Witteman. Hartpatiënt Pieter van de Rest schreef het boek Hart gezocht. Daarin omschrijft hij de overlevingstocht van een man, die al jarenlang wacht op een donor. Ned.1, 23.00-23.50u.

Informatief

De wandeling. Hella van der Wijst wandelt met de 26-jarige Ivo van der Weele die in 2006 als boordschutter wordt uitgezonden naar Uruzgan. Tijdens een raketaanval ontsnapt hij op een haar na aan de dood en de angst daarvoor laat hem niet meer los. Ook niet als hij na een paar weken weer veilig thuis is bij zijn vrouw. Ivo en zijn vrouw Erika vertellen openhartig over het leven met een posttraumatische stressstoornis. Ned.2, 18.25-18.55u.

Dokters aan de Costa. Eerste aflevering van docusoap over een Nederlandse huisartsenpost in Benidorm met onder meer een 61-jarige eeneiige tweeling, die elk jaar in Spanje overwintert. Een gecompliceerde polsbreuk zit hun favoriete hobby, klootschieten, dwars. Een andere overwinteraar is zijn stem kwijt. Ook hij brengt een bezoek aan huisarts Enno die in 1986 uit Nederland vertrok en sindsdien een druk bezochte praktijk heeft in Benidorm. Ned.1, 19.25-20.00u.

Blood, sweat & luxuries. De productie van ‘onmisbare’, luxe goederen gebeurt vaak onder barre omstandigheden. In de serie verlaten Britse jongeren hun luxe leventje en nemen hun intrek in lemen hutjes en sloppenwijken in Azië en Afrika. De westerse jongeren werken mee met de lokale arbeiders. Aflevering: Goud en elektronisch afval. De jongeren delven goud in Ghana en bezoeken ook een elektronische vuilnisbelt. Goud delven blijkt zo uitputtend dat Shievonne flauwvalt tijdens het werk. Op de elektronische vuilstort zetten kleine kinderen hun gezondheid op het spel om koper te winnen uit de oude apparatuur. Ned.3, 20.25-21.50u.

Altijd wat. Opinieprogramma. Reportage over het uiteenspatten van de Amerikaanse droom en de gevolgen voor de Amerikaanse middenklasse. Ook een onderzoek naar de voordelen voor de consument van de supermarktoorlogen op de langere termijn. De komende maanden worden drie personen gevolgd die zelf een project zijn begonnen gebaseerd op het boek A Year To Live van boeddhist Stephen Levine. Ze gaan leven alsof het hun laatste jaar is. Initiatiefnemer is Petra Hubbeling, die de groep onder meer via Twitter bij elkaar bracht. Ze doet zelf mee met het project. De deelnemers denken meer uit het leven te kunnen halen als ze zich bewuster worden van de eindigheid ervan.Ned. 2, 20.55-22.00u.

The Review Show. Discussieprogramma over kunst en cultuur met vier Russische onderwerpen: Peter Weirs film The Way Back over een ontsnapping uit de Siberische Gulags, de roman Snowdrops van A.D. Miller, een toneelstuk over de spion Guy Burgess en een expositie van Russische dissidente kunst in de Londense Aktis Gallery. BBC 2, 0.00-0.50u.

Amusement

Van Duin op z’n best. BN’ers vertellen waarom zij een bepaalde sketch, scène of lied van André van Duin bijzonder vinden. Met archiefbeelden van Van Duin. Ned.1, 21.30-22.25u.

The Graham Norton show. Gasten: Matt Le Blanc (Joey in Friends) komiek David Mitchell en filmacteur Donald Sutherland over zijn nieuwe film The Mechanic. BBC 1, 23.35-0.20u.