tijdschrift

Dank u wel, Lodewijk Wiener, voor een van de beste verhalen die sinds tijden in een literair tijdschrift te vinden waren.

Meekijken over de schouder van de schunnige man die in een Haarlemse buurtsuper op vrouwen jaagt, is als meekijken met Mickey Sabbath, de rokkenjagende grijsaard uit Philip Roths Sabbath’s Theatre.

De voorspelling dat Wiener met de ellenlange zin waarin hij een reeks ex-vriendinnen en hun eigenschappen opsomt, de Tzum-prijs voor de beste zin van het jaar in ontvangst zal nemen, lijkt niet uit de lucht gegrepen. Wat zich tussen de woorden ‘Aline’ en ‘aanvegen’ bevindt is niet alleen vuig en opwindend, maar ook nog eens verplicht lesmateriaal voor debutanten met kommavrees. Hulde werkelijk, zo schrijf je over vrouwen.

Wraak dus, daar gaat dit nummer van dit tijdschrift speciaal gericht op het korte verhaal over. Een thema voor de winter misschien ook wel. Wraak bijeengebracht ‘uit vele windstreken’, zoals het in het voorwoord trots luidt, met vertaald werk van grote meesters als Guy de Maupassant, Maxim Gorki en James Thurber en Nederlands kortebaanwerk van onder meer Nelleke Noordervliet en A.L. Snijders.

Een kwaadachtig sprookje is er van John Collier, die in zijn ‘Huize De Knuffelberen’ een man opvoert die zijn vrouw met een giftige paddestoel om het leven probeert te brengen.

Wat haar man nu weer uit het bos heeft meegenomen, wil de vrouw weten. ‘Hij is voedzamer dan je ooit voor mogelijk zou houden en hij is rijk aan de vitamines S, T, E, R en F.’ Collier laat zien dat je je best uit het stadse gewoel kunt terugtrekken door in een bos te gaan wonen, maar dat je wel alleen moet gaan.

De bewierookte zin van Wiener is overigens in z’n geheel terug te lezen op nrcboeken.nl.

KortVerhaal: Winter, € 10,-.

    • Sebastiaan Kort