Tegengif voor de stad

Peter Veenstra (30) is een van de oprichters van het Rotterdamse bureau Lola Landscape Architects.

Nederland, Rotterdam, 12-01-11 Architect Peter Veenstra. © Foto Merlin Daleman

Lola, het bureau voor landschapsarchitectuur dat Peter Veenstra, Eric-Jan Pleijster en Cees van der Veeken vijf jaar geleden begonnen, maakt idealistische ontwerpen voor de stad.

Hoe omschrijft u zichzelf en uw werk?

„Mijn ideaal is een wereld met rijke, uitbundige en toegankelijke landschappen, die mensen kunnen ondergaan met al hun zintuigen. Daarover ontwikkelen we conceptuele ideeën en concrete ontwerpen.”

Past u in een traditie? Welke?

„Wij werken niet in een traditie, we proberen onafhankelijk te zijn. Er zijn wel bureaus waar je veel van leert, zoals het New Yorkse ontwerpbureau Field Operations. Zij brengen een zeer complexe stedelijke werkelijkheid terug tot een helder en sterk landschap.”

Wat vindt u het mooiste ontwerp ooit?

„Dit jaar was ik erg onder de indruk van het park van Turenscape aan de rand van de wereldtentoonstelling in Shanghai. Op de expo zelf was het ontzettend druk, maar in het park, dat oorspronkelijk aan een stinkende rivier lag, zette de stilte, de overdadige beplanting en het gezuiverde water de skyline in een ander daglicht. Het landschap ‘als tegengif voor de stad’ werkte hier heel krachtig.”

Wat is de belangrijkste les die u tot nu toe heeft geleerd?

„Praktisch leerde ik dat onze ontwerpen altijd sterker worden als we er met zijn drieën aan werken. En tijdens mijn eerste stage leerde ik dat je altijd voorbij moet gaan aan wat wordt gevraagd.”

En de belangrijkste gebeurtenis in uw carrière?

„De recente eco-hype heeft gezorgd voor een grote hunkering naar ‘groen’. Je kunt daar sceptisch over zijn, maar het gevolg is dat ons werk nu ineens door veel meer mensen wordt gewaardeerd.”

Wanneer komt de Grote Doorbraak?

„Ik zou mijn geld inzetten op 2012. Een aantal ontwerpen wordt de komende twee jaar waarschijnlijk uitgevoerd, zoals het Naturalispark in Leiden en een luister-park aan de rand van Dordrecht. Dan zullen onze ideeën dus eindelijk worden gerealiseerd.”

    • Sabeth Snijders