'Talibaan milder voor meisjes'

De Afghaanse Talibaan hebben hun verzet tegen onderwijs voor meisjes laten varen. Er heeft zich in dit opzicht een „cultuuromslag” bij de radicaal islamitische organisatie voorgedaan. Dit heeft de Afghaanse minister van Onderwijs, Farooq Wardak, gisteren bij een bezoek aan Londen gezegd. Hij zei zich onder meer te baseren op contacten met de hoogste echelons van de Talibaan. Sinds enkele maanden voeren leden van de Afghaanse regering af en toe op informele basis gesprekken met vertegenwoordigers van de Talibaan.

De Talibaan zelf hebben Wardaks uitlatingen niet bevestigd. Tot dusverre waren ze in het openbaar altijd scherp gekant tegen meisjesonderwijs, hetgeen de afgelopen jaren vooral tot felle kritiek leidde van Westerse landen maar ook van meer liberale kringen in Afghanistan zelf.

In de Britse media wijzen deskundigen er overigens op dat de Talibaan in de praktijk niet altijd even consequent de hand hebben gehouden aan hun afwijzing van meisjesonderwijs. Toen zij zelf in de jaren '90 aan het bewind waren in Kabul, lieten ze soms meisjesscholen oogluikend toe. Hun grootste bezwaar tegen meisjesonderwijs was dikwijls niet zozeer dat meisjes onderwijs kregen, maar dat dit in veel gevallen in hetzelfde lokaal gebeurde waar jongetjes werden onderwezen.

Ook is het niet zo dat de afwijzing van meisjesonderwijs een exclusieve zaak is van de Talibaan. Op het achtergebleven Afghaanse platteland wordt die afwijzing nog altijd breed gedeeld.