Raad A'dam: inzicht in rapporten crèche

De Amsterdamse gemeenteraad krijgt binnenkort te horen wat er is gebeurd met de kritische rapporten over de crèches in Amsterdam, waar vermoedelijk kinderen seksueel misbruikt zijn. Dit heeft wethouder Lodewijk Asscher (Jeugdzaken, PvdA) gisteren toegezegd in de gemeenteraad.

„De stadsdelen zijn op een rijtje aan het zetten wat er is gebeurd. Zodra deze feiten er zijn, gaan ze naar de raad”, zei Asscher: „Ik onthoud me dan van een oordeel, dat laat ik in eerste instantie aan de commissie-Gunning.” De commissie-Gunning doet de komende drie maanden onderzoek naar de gang van zaken op de crèches.

Hoofdverdachte Robert M. wordt inmiddels verdacht van het seksueel misbruiken van 83 kinderen. Het mogelijke misbruik had plaats op de Amsterdamse crèches, waar M. als groepsleider werkte, maar ook bij de kinderen thuis. Het justitieel onderzoek is op zijn vroegst na de zomer klaar.

Bij het eerste raadsdebat over de zedenzaak waren er veel vragen over het toezicht op de kinderopvang en de handhaving van de regels. De GGD heeft de afgelopen jaren meermalen kritische inspectierapporten gepubliceerd over kinderdagverblijf Het Hofnarretje, waar M. het langst heeft gewerkt. In sommige rapporten staat dat groepsleiders vaak te lang alleen voor te veel kinderen moesten zorgen.

Raadsleden wilden graag weten wat de stadsdelen, die verantwoordelijk zijn voor de handhaving, hebben gedaan met die rapporten. „Welke actie heeft de gemeente daarop ondernomen? Hoe vaak? Hoe snel”, vroeg raadslid Frank de Wolf (PvdA). Zijn collega Laurens Ivens (SP) wilde weten: „Het Rijk geeft jaarlijks geld voor het toezicht op de kinderopvang. Dat geld is niet geoormerkt. Is het voor het toezicht gebruikt?”

Het antwoord op zulke vragen moet komen van de commissie-Gunning, die naar verwachting in maart met het rapport zal komen.