Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Premier Tunesië neemt de macht over, arrestaties familieleden Ben Ali

Prime Minister of Tunisia, Mohammed Ghannouchi, centre, appears on state television with other unidentified government members, Friday Jan. 14, 2011, to announce that he is assuming power in Tunisia. The announcement came on Friday after many thousands of protesters mobbed the capital of Tunis to demand the ousting of President Zine El Abidine Ben Ali, and unconfirmed reports said he has left the country. Prime Minister Ghannouchi announced on TV that he will hold power until early elections are held. (AP Photo)
Prime Minister of Tunisia, Mohammed Ghannouchi, centre, appears on state television with other unidentified government members, Friday Jan. 14, 2011, to announce that he is assuming power in Tunisia. The announcement came on Friday after many thousands of protesters mobbed the capital of Tunis to demand the ousting of President Zine El Abidine Ben Ali, and unconfirmed reports said he has left the country. Prime Minister Ghannouchi announced on TV that he will hold power until early elections are held. (AP Photo) Premier Mohammed Ghannouchi samen met twee onbekende bewindslieden, kondigt aan dat hij de gevluchte president Ben Ali vervangt (FOTO: AP Photo)

Al-Jazeera meldt dat president Zine al-Abidine Ben Ali van Tunesië het land is ontvlucht. Verschillende bronnen bevestigen dat minister-president Mohammed Ghannouchi is aangesteld als interim-president.

Reuters meldt dat familieleden van ex-president Ben Ali zijn gearresteerd. Zij baseren zich op berichten van televisieomroep Nessma. Zij melden dat onder andere de schoonzoon van Ben Ali, Sakher Materi is opgepakt. Materi is één van de de meest prominente zakenmannen in het land.

Midden-Oosten redacteur van NRC Handelsblad Carolien Roelants spreekt van een “soort staatsgreep”. Zij sprak net voor het nieuws nog over de mogelijkheid van een staatsgreep en zinspeelde toen ook al op de arrestatie van familieleden van Ben Ali:

“In mijn lange ervaring is het goed mogelijk dat vanuit de elite het idee ontstaat dat Ben Ali afgezet moet worden.  Omdat de demonstraties ook de macht van hen bedreigt. Ze willen hun hachie redden. Dan neemt het leger de macht over en stelt een of andere generaal aan. Die schrijft dan weer verkiezingen uit, waarna het land langzaam maar zeker weer terugkeert naar de oude situatie.”

Gisteren sprak Roelants al over de zwakke machtspositie van Ben Ali in het land, toen deze opriep zich niet meer verkiesbaar te stellen bij de volgende presidentsverkiezingen:

“Ben Ali heeft aanzienlijke concessies gemaakt. Hij bevestigt hiermee dat hij in een zwakke positie zit. Het is on-Tunesisch om bijvoorbeeld de internetcensuur op te heffen. Dat land is al jarenlang een grote vijand van het internet. Ik denk dat het schijn is; Ben Ali probeert te redden wat er te redden valt.”

De BBC doet live verslag van de situatie in Tunesië.

Waar gaat Ben Ali heen?
Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten geen verzoek te hebben ontvangen van Ben Ali om toegelaten te worden tot het land. “In het geval dat dit verzoek er komt, zal Frankrijk antwoord geven in overleg met de grondwettelijke autoriteiten van Tunesië”, laat een woordvoerder weten.

Noodtoestand
Eerder vandaag besloot president Ben Ali de Tunesische regering te ontbinden als gevolg van de massale protesten van de afgelopen weken. Hij kondigde vervroegde parlementsverkiezingen aan binnen zes maanden.

In Tunesië is de noodtoestand uitgeroepen. Ordetroepen hebben tijdens aanhoudende betogingen tegen zijn regime opnieuw het vuur geopend. Het Tunesische leger heeft de controle over het vliegveld genomen. Het luchtruim is afgesloten. Dit meldt het Franse persbureau AFP.

Wekenlang protest
Toenemende protesten tegen zijn  regime dwongen Ben Ali gisteren al tot nieuwe concessies. Maar vandaag stonden weer zeker vijfduizend betogers voor de deur bij het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken. Ben Ali heeft al toegezegd zich in 2014 niet verkiesbaar te stellen. Ook beloofde hij gisteren “totale  persvrijheid en  verwijdering van beperkingen in internet”.

Volg hier het liveblog van The Guardian met live updates vanuit Tunesië.