Premier Rutte is wat saaier dan Mark

Van niet onomstreden VVD-lijsttrekker in de verkiezingsstrijd van 2006 tot minister-president. Er is de afgelopen jaren veel veranderd in het leven van VVD’er Mark Rutte.

Dat is ook duidelijk te zien aan het videobericht dat sinds gisteren op Youtube te zien is. Hierin beantwoordt Rutte, rechtstreeks vanuit het Torentje, vragen van twitteraars. Over het hoger onderwijs, over de windmolens in de Noordoostpolder bij Urk, over de hypotheekrenteaftrek en over de nieuwe missie in Afghanistan. Op verzoek vertelt Rutte ook over zijn hobby’s: hij leest graag, hij houdt van muziek en reizen en van zijn „grote vriendenclub”.

Hij doet het vlot. Tutoyeert de kijker. Maar blijft tegelijk uiterst serieus. Het decor is degelijk. Saai. Rutte zit voor een houten wand en een lichtbruin gordijn. De kijker kan niet worden afgeleid van de 9 minuten en 22 seconden durende boodschap van de premier.

Hoe anders waren de filmpjes die Rutte in 2006 opnam, in de verkiezingstijd, met de naam Beschuitje met Mark. Elke dag zette hij op zijn Haagse bovenwoning zijn webcam aan, richtte die op zichzelf en sprak een kort videobericht in. Op schokkerige beelden met op de achtergrond Ruttes woonkamer vertelde hij – in overhemd, zonder stropdas – wat hij die dag ging doen en nam de laatste VVD-nieuwtjes door.

Rutte is van plan „met een zekere regelmaat” vragen van twitteraars in een filmpje te beantwoorden, zei hij. Al komen niet alle vragen door de selectieronde van de Rijksvoorlichtingsdienst. Zo gaat de (vrijgezelle) premier niet in op verzoeken voor afspraakjes, zegt hij niet of zijn moeder zijn huis poetst en reageert hij niet op de vraag of je aardappelen beter mét of zonder schil kunt koken.