Premier Hariri keert terug na vallen kabinet Libanon

Lebanese President Michel Suleiman, left, meets with caretaker Prime Minister Saad Hariri,right, at the Presidential Palace in Baabda, east of Beirut, Lebanon, Friday, Jan. 14, 2011. Hariri returned home Friday to a deepening political crisis two days after a Hezbollah-led coalition toppled his Western-backed government. (AP Photo/Bilal Hussein)
Lebanese President Michel Suleiman, left, meets with caretaker Prime Minister Saad Hariri,right, at the Presidential Palace in Baabda, east of Beirut, Lebanon, Friday, Jan. 14, 2011. Hariri returned home Friday to a deepening political crisis two days after a Hezbollah-led coalition toppled his Western-backed government. (AP Photo/Bilal Hussein) Premier Saad Hariri in gesprek met de Libanese president Michel Suleiman (FOTO: AP Photo / Bilal Hussein)

Libanese premier Saad Hariri keerde vandaag terug in Libanon. Het is zijn eerste publieke optreden sinds woensdag. Toen viel zijn kabinet nadat elf ministers van Hezbollah hun ontslag indienden uit onvrede met het tribunaal in Leidschendam dat onderzoek doet naar de aanslag op de vader van Hariri in 2005.

Voor het presidentiële paleis liet Hariri weten dat er geen ander alternatief is dan de dialoog aangaan met Hezbollah om deze crisis op te lossen.

De afgelopen dagen bezocht Hariri Washington, Parijs en Ankara om internationale steun te werven om de politieke crisis in Libanon te bezweren. Volgens tv-zender wil Ankara een internationale conferentie beleggen over de crisis en proberen Hariri ertoe te bewegen tot een compromis met Hezbollah te komen. Volgens  is onduidelijk wat er nu gaat gebeuren:

Hezbollah is verontwaardigd over de samenwerking van de regering met het VN-tribunaal omdat het onderzoek vermoedelijk leidt tot aanklachten tegen leden van de partij. Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants legde al eerder uit dat Hezbollah vermoedt dat het tribunaal een complot is van Israël, gezworen vijand van de shi’itische beweging:

“De leider van Hezbollah Hassan Nasrallah is er van overtuigd dat prominente leden van zijn beweging in staat van beschuldiging worden gesteld. Het tribunaal, dat deels internationaal is en deels Libanees, is aanvankelijk begonnen met getuigen te horen die de zaak tegen Syrië moesten versterken. Maar die getuigen zijn gedesavoueerd en nu is Hezbollah in de veronderstelling dat de pijlen ook op haar gericht worden.”

    • Hans Klis