Posterruzie bijgelegd

FILE -A poster of President Barack Obama by artist Shepard Fairey, right, is shown next to a April 27, 2006 file photo of then-Sen. Barack Obama, taken by Associated Press photographer Mannie Garcia at the National Press Club in Washington. The Associated Press and Shepard Fairey announced Wednesday, Jan. 12, 2011, that they have agreed to settle their copyright infringement claims against each other and will work together again in projects that use the news agency's pictures. (AP Photo/Mannie Garcia/Shepard Fairey, File) AP

Daarmee is een lange gerechtelijke procedure van de baan. Fairey, die zich op zijn citaatrecht beriep, zal in de toekomst geen AP-foto’s meer gebruiken zonder toestemming. AP deelt in de opbrengsten van de poster.

Fairey kleurde een foto in van AP-fotograaf Mannie Garcia, met Obama als profeet. De poster werd wereldwijd populair en verwierf dezelfde status als het beroemde beeld van revolutionair Che Guevara, waarop deze ook omhoog kijkt. (NRC)