Oud-wielrenner Peter Post overleden

Oud-wielrenner Peter Post is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was beroepswielrenner van 1956 tot 1972. In 1964 won hij Parijs-Roubaix met het hoogste uurgemiddelde dat iemand ooit reed in die klassieker. Post was al lange tijd ziek.

Na zijn wielercarrière werd hij ploegleider bij de zeer succesvolle Nederlandse formatie TI Raleigh en later Panasonic. Het rennersleven eindigde voor Post tijdens een wielerdiscipline die hem juist grote faam had gebracht: de zesdaagse. Liefst 65 keer won hij een zesdaagse baanwedstrijd. In 1972 maakte hij tijdens zo’n evenement in Rotterdam een val die een einde aan zijn carrière maakte. Op de weg, en vooral in de klassiekers, kon de Amsterdammer ook uit de voeten. In 1964 won hij Parijs-Roubaix.

Groot ploegleider
Post genoot mogelijk nog meer aanzien in de wielerwereld vanwege zijn prestaties als ploegleider. In 1974 begint hij bij TI-Raleigh met Nederlandse topcoureurs als Joop Zoetemelk, Jan Raas, Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper, Johan van der Velde, Henk Lubberding en Peter Winnen. Zij brengen de ploeg, Post en Nederland veel succes. De Raleigh-ploeg hield het peloton jarenlang in zijn greep. Tussen 1974 en 1983 won de ploeg bijna duizend wedstrijden.

In de Tour de France kwam Post met zijn ploegen tot 52 etappezeges en in 1980 loodste hij Zoetemelk naar de eindzege. Posts ploeg was jarenlang ongenaakbaar in de ploegentijdrit. Het was een onderdeel dat de onvoorwaardelijke liefde van Post had:

Post over zijn overwinning in Parijs-Roubaix.

    • Jules Seegers