Oud-staatssecretaris Evenhuis (VVD) overleden

WFA29T:EVENHUIS OVERLEDEN:DEN HAAG;14JAN2011-DEN HAAG - Oud-VVD-politicus Albert-Jan Evenhuis is overleden. Hij speelde in de jaren 70 en 80 een vooraanstaande rol in de VVD. Op de foto de heer Evenhuis in 1989 WFA/db/str.Dijkstra BV
WFA29T:EVENHUIS OVERLEDEN:DEN HAAG;14JAN2011-DEN HAAG - Oud-VVD-politicus Albert-Jan Evenhuis is overleden. Hij speelde in de jaren 70 en 80 een vooraanstaande rol in de VVD. Op de foto de heer Evenhuis in 1989 WFA/db/str.Dijkstra BV Albert Jan Evenhuis in 1989. (Foto WFA / Dijkstra)

Oud-staatssecretaris Albert Jan Evenhuis (VVD) is op 69-jarige leeftijd overleden. Hij was in de jaren zeventig in tachtig van de vorige eeuw een prominent VVD’er. Hij stierf in het ziekenhuis in Doetinchem, meldt RTV Drenthe.

Zijn politieke carrière werd overschaduwd door een aantal affaires. Op 29 juni 1989 nam hij ontslag als staatssecretaris voor Economische Zaken. Zijn aftreden volgde op onthullingen in NRC Handelsblad dat hij de Tweede Kamer onjuist had ingelicht over een persoonlijk krediet bij zijn achterbuurman.

GKB-affaire
In 1999 werd Evenhuis door het hof vrijgesproken van oplichting van de financiële instelling Gemeentelijke Kredietbank (GKB). Het hof achtte wel bewezen dat Evenhuis begin jaren negentig een bedrag van twee ton (gulden) aan inkomsten niet heeft opgegeven aan de fiscus. Volgens Evenhuis was het geld een aflossing aan zijn zwager, maar het hof oordeelt dat sprake was van “courtage” bij een onroerend-goedtransactie.

    • Bart Hinke