Nog geen sprake van herstel woningmarkt

NVM: het aantal verkochte woningen neemt toe, maar van echt herstel is nog geen sprake.

Het aantal verkochte woningen in Nederland is in het vierde kwartaal van 2010 met 17,7 procent gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. De grote stijging wordt veroorzaakt door het slechte derde kwartaal in 2010, zo meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gisteren tijdens de presentatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Er werden in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar 34.000 woningen verkocht.

Van echt herstel zal in 2011 volgens de NVM geen sprake zijn. Dat komt onder andere door het te grote aanbod aan woningen, een licht stijgende rente en de problemen met het financieren van woningen. „De verkoopprijzen zullen mogelijk nog licht dalen, waarbij het aantal woningverkopen stabiel zal blijven. Een grote opleving van de vraag ligt echter niet voor de hand”, concludeert de makelaarsvereniging.

De gemiddelde prijs voor een verkochte woning is het afgelopen kwartaal nagenoeg gestabiliseerd op 230.000 euro. De grootste stijging deed zich voor bij appartementen (20,7 procent) en tussenwoningen (21,6 procent). De toename van vrijstaande woningen bleef daar met 2,7 procent bij achter. (Novum)