Nederland sherryland

Sherry sterk in de gunst in Nederland

Door een verslaggever

– Gemiddeld dronk iedere Nederlander vorig jaar ruim vijf liter wijn, zeg maar rond zeven flessen van driekwart liter. Bijna twee flessen daarvan bevatten sherry, die zeer snel opklimt in de gunst van het publiek. Op het continent vertegenwoordigt Nederland daarmee de typisch Engelse smaak die immers ook zeer sterk op de Spaanse drank uit Jerez de la Frontera is ingesteld. Niet alleen het wijnverbruik neemt gestadig toe, opvallender is nog de opmars van relatief dure dranken als whiskey, wodka, gin en allerlei buitenlandse likeuren. Van de mousserende wijnen dringt de Duitse sekt zich sterk naar voren. Uit de verkoopindrukken rond de feestdagen eind vorig jaar kan worden afgeleid, dat juist dit produkt bij het publiek favoriet was.

De importeurs van wijnen en buitenlands gedistilleerd hebben te maken met een nogal grillige Nederlandse voorkeur, die geheel afwijkt van andere landen op het Europese vasteland.

Het lijkt er nog het meest op dat de Nederlandse smaak zich voegt naar de Engelse, of wellicht is er sprake van een wisselwerking. Whiskey is hierop weer de uitzondering, maar dat heeft vermoedelijk te maken met het feit, dat de Engelsen dichter bij de bron zitten.

In België is serveren van whiskey op recepties heel normaal. Die plaats is in ons land gereserveerd voor de sherry, welke drank in vier jaar een spectaculaire sprong heeft gemaakt van rond tien tot rond vijfentwintig procent van de totale wijnconsumptie.

De groei in de omzet valt af te lezen van het grote aantal fraai klinkende merken die zowel bij slijters als in kruidenierswinkels worden gepresenteerd. De kwaliteiten lopen nogal uiteen, evenals de prijzen. [..]