Na de vloed: 26 doden en Brisbane ruimt de rommel op

Winkels in een buitenwijk van Brisbane gisteren. Foto Reuters / Mick Tsikas

Met man en macht ruimt men in Brisbane de rommel op na een vloedgolf die de stad heeft veranderd in “oorlogsgebied”, in de woorden van premier Anne Bligh van de deelstaat Queensland. Het water heeft zich vermengd met rioolwater waardoor er gevaren zijn voor de volksgezondheid.

“We moeten ons schrap zetten want als dit water zakt, en dat zal vrij snel gaan, dan gaat het stinken - een ondraaglijke stank”, zei Bligh vandaag.  “We willen deze modder zo snel mogelijk uit onze stad hebben, het is een ernstige kwestie voor de volksgezondheid.”

De overstromingen in Queensland hebben vooralsnog 26 mensen het leven gekost terwijl 53 mensen nog steeds zijn vermist. De schade wordt geschat op 5 miljard Australische dollar (3,7 miljard euro) waarvan een vijfde deel door verzekeringen zou zijn gedekt.

Reddingsacties gaan door
30.000 huizen zijn ondergelopen in Brisbane, de hoofdstad van de deelstaat Queensland met twee miljoen inwoners. Nog lang niet alle wijken zijn weer droog. “We zijn nog steeds mensen aan het redden. We zijn nog steeds mensen aan het evacueren”, aldus Bligh vandaag.

57.000 huizen in de deelstaat zitten nog zonder stroom. Het leger is ingezet voor bevoorrading en reddingsacties in de grootste militaire inzet bij een ramp sinds 1974.

Mijnen gesloten
Een grote klap voor de economie is het onderlopen van meer dan veertig kolenmijnen, waardoor productie en export tot stilstand zijn gekomen. De mijnbouw is een zeer belangrijke sector van de Australische economie en van groot belang voor de industrie in Azië.

De productiederving komt volgens de Commonwealth Bank neer op 14 miljoen ton, ofwel 5 procent van de wereldhandel in cokeskolen (voor gebruik in hoogovens) dit jaar. Het zal weken duren voordat sommige mijnen weer zijn leeggepompt. Producenten hebben al gezegd dat ze niet al hun exportverplichtingen kunnen honoreren. Premier Bligh wil haar aandacht concentreren op herstel van de sector.

Geen einde aan overstromingen in Australië
In sommige delen van Queensland gaan de overstromingen overigens gewoon door. Wegens zware regenval zijn ook in de deelstaat New South Wales - de zuiderbuur van Queensland met als hoofdstad Sydney - afgelopen nacht gebieden ontruimd, evenals in deelstaat Victoria (aan de zuidkust onder NSW, hoofdstad Melbourne) waar tweeduizend mensen uit hun huizen zijn gehaald.

Na jaren van ongekende droogte had Australië vorig jaar het op twee na natste jaar sinds de cijfers worden bijgehouden.

Eerdere beelden van de overstromingen in Queensland hier.

Inwoners van Brisbane begonnen vandaag met het opruimen van de rommel. Foto Reuters / Tim Wimborne Inwoners van Brisbane begonnen vandaag met het opruimen van de rommel. Foto Reuters / Tim Wimborne

Vernield huisraad langs de weg in Brisbane vandaag. Foto Reuters / Tim WimborneVernield huisraad langs de weg in Brisbane vandaag. Foto Reuters / Tim Wimborne

De Australische premier Julia Gillard vandaag tijdens een bezoek aan een opvangcentrum voor geëvacueerden in Helidon, Queensland. Foto AFP / Gary RamageDe Australische premier Julia Gillard vandaag tijdens een bezoek aan een opvangcentrum voor geëvacueerden in Helidon, Queensland. Foto AFP / Gary Ramage

    • Hans van der Lugt