Muziek

Het sluwe vosje

Het sluwe vosje (1922-1923) was vijf jaar geleden de vierde opera in de Janácek-cyclus van de Nederlandse Opera in het Muziektheater, Amsterdam. De voorstelling wordt nu hernomen door dirigent Lawrence Renes, die lange tijd niet in Nederland te beluisteren was. Regisseur Richard Jones en ontwerper Antony McDonald hebben er alles aangedaan een visueel feest van de opera te maken: een levend dierenprentenboek voor volwassenen. De theatrale lichtheid wordt gecompenseerd door muzikale diepgang.

Vanaf 15 jan. Inl.www.dno.nl

Nederlands Blazers Ensemble

Het in theatrale concerten excellerende Nederlands Blazers Ensemble bestond vorige week precies vijftig jaar en trekt deze week langs verschillende zalen met een fadoconcert. De jonge charismatische Portugese fadiste Ana Moura gaat met de blazers op zoek naar de wortels van de fado. In sommige steden wordt zij bijgestaan door plaatselijke harmonieverenigingen.

Tournee van 19 t/m 29 jan door Nederland en België. Inl www.nbe.nl

Rick Stotijn

Zus Christianne Stotijn is wereldberoemd, maar in podiumflair doet de contrabas spelende broer Rick Stotijn niet voor haar onder. De voor jongeren bedoelde concertserie Tracks, hippe 1-uursconcerten met borrel na afloop in het Concertgebouw te Amsterdam , is een uitgelezen kans hem te beluisteren in een gevarieerd programma.

Op 20 jan om 18u30 en 21u. Inl www.concertgebouw.nl

Bartók

De muziek van Béla Bartók staat op 15 januari om 14u15 niet alleen op de lessenaar van dirigent Carlo Rizzi in de ZaterdagMatinee, Amsterdam , waar zijn Vioolconcert klinkt. Ook in Maastricht deze zaterdag om 14u veel Bartók door het Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard, op een speciaal aan de componist gewijde themadag in Theater aan het Vrijthof.

Op 15 jan. Inl www.lso.nl.

Drake

In de Heineken Music Hall Amsterdam treedt volgende week een van de populairste rappers van 2010 op. Ladiesman Drake werd megagroot met zijn debuutalbum Thank Me Later, dat op 1 binnenkwam in de Amerikaanse albumlijsten. Zijn donzige rap op de hit ‘Best I Ever Had’ windt er geen doekjes om: de voormalig acteur bestaat om de meisjes hitsig te maken. Drake is geen gangsta, hij schurkt tegen r&b aan, met succes. In het voorprogramma staat rijzende ster J. Cole.

Wo 19 jan 20u. Inl www.hmh.nl.

Noorderslag

Zaterdag is de avond van de Nederlandse muziek op het Eurosonic-Noorderslag Festival Groningen. Van 20u tot 03u treden tientallen vaderlandse acts op, van beginnend tot gelauwerd, zoals: Eefje, Lilian Hak, Tim Knol, Dazzled Kid, Goslink, Kleine Viezerik en I Am Oak. Om 23u30 is de uitreiking van de Popprijs, voor de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek het afgelopen jaar.

Op 15 jan. Inl. www.eurosonic-noorderslag.nl

Hank Roberts Trio

Cellist Hank Roberts, drummer Jim Black en pianist John Stetch creëren een levende en beeldende soundscape die je meevoert langs gevarieerde tonen, harmonische vondsten en ritmische kaders op 19 januari in Paradox Tilburg en 26 januari in SJU Utrecht. De muziek van het trio is een mix van jazz, improvisatie, pop, country & kamermuziek.

Op 19 en 26 jan. Inl www.paradox.nl en www.sju.nl.

Steve Lehman Octet

Het is dezelfde band waarmee de New Yorker een concert op North Sea Jazz gaf: Steve Lehmans octet – twee saxofoons, trompet, tuba, vibrafoon, bas en drums – maakt boeiende, harmonisch muziek die alle kanten op beweegt. Abstract intellectuele jazz, maar wel groove-georiënteerd en toegankelijk, op 23 januari in het Bimhuis Amsterdam .

Op 23 jan. Inl www.bimhuis.nl.