Minstens honderd pelgrims doodgedrukt in India

Hindu devotees pray at the Sabarimala temple during the Maravilakku festival marking the final of a two-month pilgrimage to the Lord Ayyappa temple in Kerala, south India on January 14, 2011. At least 64 people died and scores were injured today in a stampede at a religious festival in southern India triggered by a vehicle crashing into a crowd, officials said. AFP PHOTO/STR
Hindu devotees pray at the Sabarimala temple during the Maravilakku festival marking the final of a two-month pilgrimage to the Lord Ayyappa temple in Kerala, south India on January 14, 2011. At least 64 people died and scores were injured today in a stampede at a religious festival in southern India triggered by a vehicle crashing into a crowd, officials said. AFP PHOTO/STR Hindoes op de laatste dag van het Maravilakku (FOTO: AFP PHOTO / STR)

Minstens honderd pelgrims zijn vrijdag tijdens het religieuze festival Maravilakku omgekomen, meldt AP. Er ontstond massale paniek toen de chauffeur van een jeep de macht over het stuur verloor en de menigte inreed. De pelgrims kwamen terug van een gebedsdienst op de berg Sabarimala in het zuiden van India.

Het twee maanden durende festival trekt jaarlijks miljoenen pelgrims naar het gebied om de Hindu god Ayyappan te vereren. Vandaag markeerde het einde van het festival en zo’n honderdvijftigduizend mensen liepen over een smal bergpad naar beneden toen de paniek uitbrak.

Ondanks dat er ruim tweeduizend politiemensen op de been waren, kon paniek niet voorkomen worden.

Dergelijke ongelukken komen vaker voor in India, waar soms honderdduizenden mensen zich verzamelen rondom tempels tijdens festivals. In maart werden er 63 mensen doodgedrukt tijdens het uitdelen van voedsel en kleding bij een tempel in Uttar Pradesh. In 2008 stierven er meer dan 145 mensen tijdens een stormloop bij en tempel aan de voet van de Himalaya.

    • Hans Klis