Messimoe

Wordt u ook zo moe van Lionel Messi? Vindt u het ergens ook een beetje jammer dat Messi deze week is uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld? Logisch – u wilt wel eens een andere naam boven een artikel zien staan dan altijd weer Messi, Messi, Messi. Kom op zeg, denkt u, er lopen nog meer voetballers rond!

Troost: u bent niet de enige. Menige journalist sprak er al schande van dat juist dat schalkse baasje uit Argentinië er voor het tweede opeenvolgende jaar met de hoofdprijs vandoor ging. Een van de andere genomineerden, de Spanjaarden Andrés Iniesta of Xavi, had de Gouden Bal moeten krijgen. Natuurlijk kwamen veel boze journalisten uit Spanje, maar ook in de Italiaanse krant La Gazzetta della Sport ging het van Messi? Nooo! En zelfs de kleine dribbelaar moest toegeven: ‘Om eerlijk te zijn, had ik dit niet verwacht.’

Iedereen begint een beetje Messimoe te worden, lijkt het, inclusief Messi zelf. Welke zichzelf respecterend voetbalgenie verwacht níét op het schild te worden gehesen, bij welke verkiezing dan ook? Alleen de speler die geen stap buiten de deur kan zetten zonder zijn eigen schooljongenshoofd te zien op billboards en T-shirts, in filmpjes en kiosken, overal dat geprononceerde neusje en die spillebeentjes, om gek van te worden.

Messi lijkt de wereld nu al beduidend meer te beheersen dan grootheden in het verleden: meer dan Alfredo di Stefano, Pelé, Johan Cruijff, Michel Platini, Diego Maradona of de Braziliaan Ronaldo. Waarschijnlijk komt de Portugees Cristiano Ronaldo nog het dichtst in de buurt. En ongetwijfeld zegt dat alles over het huidige mediatijdperk. Roem liet zich nimmer zo eenvoudig reproduceren en verveelvoudigen als nu. Na één jaar Messi wist de gemiddelde liefhebber al meer van hem dan na vijf jaren Maradona. Daarom was het in de aanloop naar de FIFA-bijeenkomst in Zürich bijna suf Messi favoriet te noemen. Johan Cruijff vond het ‘nu of nooit’ voor de bijna 31-jarige Xavi en in zijn dagelijkse praatje op Radio 1 tipte Tom van ’t Hek die andere Spanjaard, Iniesta. Want: beslissende goal in WK-finale. En Messi had teleurgesteld op het WK.

Helaas voor alle Messivermoeiden gingen veel kiesgerechtigde coaches en aanvoerders aan zulke argumenten voorbij. Ze verkozen gewoon de beste voetballer, en dat is Messi. De stemmers hadden gezien dat zijn tegenvallende WK-niveau vooral te wijten was aan het zwalkende Argentijnse elftal – niet aan hem. En sinds wanneer moet de beste voetballer alles winnen? Niet het scorebord zegevierde in Zürich, de inhoud. Zo hoort het ook. Blijft dit zo, en blijft Messi fit en in vorm, dan is de naam van de Gouden Balwinnaar voor de komende zeven jaar al bekend. Messi, Messi, Messi, Messi, Messi, Messi, Messi. Niets aan te doen.

    • Auke Kok