Medvedev: strijd tegen corruptie heeft gefaald

Persoonlijk falen van Medvedev, die zich al drie jaar opwerpt als kampioen van de rechtsstaat.

De Russische president Medvedev heeft gisteren toegegeven dat hij weinig vooruitgang heeft geboekt in de strijd tegen corruptie. Voor Medvedev betekent dit een persoonlijk falen, aangezien hij zich al drie jaar opwerpt als kampioen van de rechtsstaat. Hij heeft van de strijd tegen corruptie een persoonlijke prioriteit gemaakt.

Corruptie wordt gezien als het grootste obstakel voor buitenlandse investeringen in de haperende Russische economie. Transparency International heeft vorig jaar Rusland op de 154ste plaats van zijn corruptie-index gezet (van in totaal 178 landen). Zijn falen zal het aanzien van Medvedev aantasten, die in Rusland nog steeds wordt gezien als ondergeschikt aan zijn voorganger Poetin, die nu premier is. Een van de twee zal naar verwachting meedoen aan de presidentsverkiezingen in 2012.

De chef van het Russische kantoor van Transparency International zei dat de strijd tegen corruptie niet zal worden opgevoerd voor de verkiezingen aangezien de autoriteiten denken dat „corruptie niet de economische groei belemmert, maar instabiliteit wel”. „Ze zijn er niet klaar voor om stabiliteit op te offeren voor de strijd tegen corruptie.” (Reuters)