Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Mannen steeds vaker slachtoffer van huiselijk geweld

Steeds meer mannen zijn slachtoffer van huiselijk geweld. Tot nu toe wezen cijfers uit dat de verhouding tussen mannen en vrouwen 85-15 procent was. Volgens nieuw onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid en Justitie is dat echter 60 om 40 procent. Op jaarbasis zijn in totaal ruim 200.000 mensen slachtoffer van ernstig huiselijk geweld.

Het ministerie meldt dat “het aandeel mannelijke slachtoffers veel hoger is dan tot nu toe werd aangenomen”. Daders van huiselijk geweld zijn in veruit de meeste gevallen mannen (83 procent). Het onderzoek van het ministerie laat zien dat daders vaak zelf slachtoffer zijn of zijn geweest. Momenteel wordt een op de vijf gevallen bij de politie gemeld. Dat is een kleine toename ten opzichte van 1997, toen het was dat 12 procent.

Ongeveer 40 procent van de slachtoffers van huiselijk geweld heeft te maken met tijdelijk lichamelijk letsel en zo’n 15 procent houdt er blijvend letsel aan over. “Daarnaast zijn ook op relationeel, emotioneel, en werkgerelateerd vlak de gevolgen zeer ernstig”, zegt het ministerie. “Een kwart van de bevraagde slachtoffers heeft een zelfmoordpoging ondernomen.”