Maas en Roer stijgen nog

Het waterpeil van de Maas bij meetpunt Sint Pieter in Maastricht kan vandaag stijgen tot circa 46,35 meter boven NAP. De Roer is nog niet over piek heen.

Vanmiddag piek in de Roer
Een onverwachte hoogwatergolf vanuit Duitsland heeft er voor gezorgd dat de Roer in Sint Odiliënberg, Melick en Vlodrop buiten haar oevers is getreden, meldt dagblad De Limburger.

De waterstand in de Roer is nog niet over de piek heen. De hoogste stand wordt vanmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur bereikt bij Vlodrop, waar momenteel 135 kuub per seconde wordt afgevoerd.

Zandzakken aan de Boomgaardstraat in Vlodrop met op de achtergrond de Roer. Hoogwater in de gemeente Roerdalen vanwege de plotselinge stijging van de Roer. Foto WFA / John PetersZandzakken aan de Boomgaardstraat in Vlodrop met op de achtergrond de Roer. Hoogwater in de gemeente Roerdalen vanwege de plotselinge stijging van de Roer. Foto WFA / John Peters

Maas
Rijkswaterstaat verwachtte donderdagavond nog dat de afvoersnelheid van de Maas in de loop van deze ochtend tweeduizend kubieke meter zou zijn. Dat is vier keer zo hoog als normaal. Het hoge water heeft nog niet geleid tot overstromingen van wegen bij Borgharen (maps) en Itteren (maps).

Derde hoogwatergolf
Noord-Limburg krijgt dit weekend te maken met een derde hoogwatergolf. Het is nog onduidelijk hoeveel het water gaat stijgen. De brandweer verwacht niet dat de hoogste waterstand van vorige week wordt overschreden.

Bekijk hier de actuele waterstanden (kaartje).

    • Marije Willems