Maas en Roer dreigen buiten oevers te treden

Rijkswaterstaat verwacht dat het waterpeil van de Maas bij de Limburgse dorpen Itteren en Borgharen vandaag verder zal stijgen. Daardoor moeten de inwoners, net als vorig weekeinde, vrezen dat de toegangswegen naar het dorp afgesneden zullen worden.

De inwoners van Itteren en Borgharen, nabij Maastricht, kregen donderdagavond het advies hun auto buiten het dorp op hoger gelegen parkeerplaatsen te zetten, maar dat werd vrijdag weer ingetrokken. Ook rond Den Bosch is alertheid geboden. Het Maaswater heeft hier een piek van 4,25 meter boven NAP bereikt. Voor de zekerheid is er beperkte dijkbewaking (drie controles per dag) ingesteld. De situatie is volgens Rijkswaterstaat „onder controle”.

Net als de Maas, is de Roer in Limburg onrustig. Circa vijftig inwoners van St. Odiliënberg, Melick, Lerop en Vlodrop (nabij Roermond) zijn per brief door de Roerdaalse burgemeester Ellen Hanselaar-van Loevezijn (CDA) gewaarschuwd voor wateroverlast in huizen. Waterschap Roer en Overmaas heeft bewoners zandzakken verstrekt en laat weten „gezien de voorspelde regen voortdurend alert te blijven.” Volgens Rijkswaterstaat zullen ook de Rijn, de Waal en de IJssel de komende dagen weer licht stijgen.